Back to Basic
Column

Ik heb al eens eerder laten vallen dat ik een aantal jaar terug een grote reis heb gemaakt. Deze duurde acht maanden en bracht mij in Australie, Nieuw Zeeland, Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos. Dit laatste land heeft echt mijn hart gestolen, met name omdat het leven daar nog het meest puur was.

Ik was zeker niet de enige backpacker daar, maar de hordes toeristen die je in Thailand of Vietnam soms tegenkomt waren daar ver te zoeken. Naast een aantal steden (of eigenlijk stadjes) bezocht te hebben, ben ik met name in de wat kleinere dorpjes geweest. Echte steden zijn er namelijk maar weinig. Tijdens een avondje uit leerden Kristine, mijn Belgische reisgenoot van dat moment, en ik een aantal locale jongeren kennen die ons de volgende dag meenamen naar een bijzonder mooie plek. In het zuiden van Laos splitst de Mekong rivier (inmiddels iedereen bekend dankzij een tv programma van Net5) zich waardoor verschillende eilandjes ontstaan. Met name in het droogseizoen ligt veel land boven water. Met de auto aangekomen bij de steigers, moesten wij ons met backpack en al in een longtail boot wurmen die ons vervolgens naar het eiland van onze keuze zou brengen.

Zoals gezegd is Laos nog geen absolute hotspot voor toeristen, dus dit gebied is nog niet voorbereid op massatoerisme. Ondanks dat heeft de locale bevolking de laatste jaren wel ingespeeld op de toegenomen populariteit onder de wat avontuurlijkere reizigers. Op de piepkleine stukjes land die men bezit, zijn bungalowtjes gebouwd. Het zal me niks verbazen als status daar wordt ontleend aan het aantal bungalows dat men te huur heeft. Er was ongetwijfeld nog wel enig verschil in de mate van luxe van de accommodatie, maar uiteindelijk was alles simpel gezegd heel eenvoudig. In het hele gebied was geen elektriciteit aanwezig en het stromend water was altijd koud. Nou dat is pas back to basic! Kunnen ze bij de makers van Big Brother nog een puntje aan zuigen. Onze bamboehut was voorzien van een matras met daarboven een muskietennet. Om van het prachtige uitzicht op de rivier en de natuur aan de overkant daarvan te kunnen genieten, waren op onze veranda twee heerlijke hangmatten opgehangen. Wat voor luxe heb je dan nog nodig? Als je de hele middag in de hitte over de eilanden hebt gewandeld, langs watervallen, kuddes wilde ossen, door bospaadjes en over zandvlaktes, is het echt geen probleem om vervolgens onder een koude douche te gaan staan. Die douche was zelfs heerlijk! Uit ervaring kan ik je ook vertellen dat je zonder elektriciteit ook bijzonder lekkere maaltijden klaar kunt maken en dat je als het donker wordt ook prima af bent met een generator. Als het donker was zochten wij ons spullen bij elkaar met behulp van een zaklamp en dronken we gezellig nog een biertje (want dat was er wel) in onze hangmat al luisterend naar de krekels en het stromend water. Ik vond het echt prachtig om het leven eens op deze manier te kunnen ervaren. Eerlijk is eerlijk, ik vond het na die vier dagen ook wel weer mooi geweest, maar ik zou het zonder aarzeling zo weer doen. Sterker nog, mocht ik kiezen tussen hier of daar geboren zijn, dan zou ik de laatste optie zeker in overweging nemen. Tenslotte weet je niet beter als je daar woont en het lijkt me in dat opzicht helemaal niet verkeerd om in zo’n prachtige omgeving een haast zorgeloos bestaan te leiden. Aangezien ik die keuze niet heb (gehad), stel ik me nu tevreden met het feit dat ik heb mogen ervaren hoe anders het leven kan zijn. Het heeft er toe geleid dat ik ons Westerse, luxe leven vaak beter kan relativeren. Want als ik me daar kan redden, waar kan ik dat dan niet?

Annemarie

 

Share/Save/Bookmark