2006 – Erop, erover of eronder
Column

Vanaf 2000 leefden we zo’n beetje in een langdurige recessie die maar niet van ophouden wist. Iedereen merkte aan zijn portemonnee dat het geen vette jaren meer waren. Het leven werd duurder en de extraatjes die we vroeger volop hadden zaten er de afgelopen jaren voor velen gewoonweg niet in. We waren overigens niet de enigen die in deze economische misère zaten. Zo’n beetje de hele Westerse wereld zat in hetzelfde schuitje. In vergelijking met haar buurlanden zat Nederland trouwens wel veel langer in deze narigheid. Maar er is eindelijk weer licht te zien aan het einde van de tunnel, de rente gaat omhoog, de AEX sloot afgelopen jaar 25% in de plus en de internationale handel trekt weer lekker aan.

Met deze wetenswaardigheid in het achterhoofd ben ik reuze benieuwd of dit ook positieve gevolgen zal hebben voor de Nederlandse Dance Industrie. Zal het publiek weer massaal naar de festivals terugkomen en zullen clubs in het land weer volle zalen trekken? Want zeg nou zelf, de afgelopen jaren was het voor menig clubeigenaar moeilijk boven water blijven. We hebben vele clubs onder zien gaan, veel succesvolle club nights – zoals bijvoorbeeld een HQ - die het niet overleefd hebben. Het publiek had gewoon geen geld meer [over] voor een weekly feestje, men ging keuzes maken en spaarde het geld op voor een ‘worthy’ avondje uit. Zelfs grote organisaties zagen een aantal van hun grote festivals sneuvelen wegens gebrek aan publiek.

Ja, er is de afgelopen jaren erg veel veranderd in de Nederlandse Dance Industrie. Zoveel zelfs dat de house scene ook niet meer datgene is die het vroeger was. Het illegale, ‘underground-achtige’ wat House vroeger uitstraalde is al jaren niet meer. Er zijn de afgelopen jaren heel veel nieuwe stromingen bij gekomen en House is daarmee de breedte ingegaan. Het is een hele nieuwe, volwassen scene geworden met nieuwe concepten die nieuwe behoeftes beantwoorden. Zo zijn we het afgelopen jaar bijvoorbeeld getuige geweest van de opmars van kinky parties en het nieuwe fenomeen; de zogenaamde ‘Sunday Parties’. Als paddenstoelen schieten beiden uit de grond, met voor de zondagfeestjes de parties bij de Culemborgse Happy Dayzz voorop. Waar deze zondagbehoefte ineens vandaan is gekomen is mij nog steeds een raadsel. Persoonlijk hou ik mijn feestjes nog steeds het liefst op de vrijdag of de zaterdag. Ik heb mijn zondag echt nodig om flink te chillen ander kan ik het maandagochtend op mijn stafvergadering wel shaken.

Wat we overigens het afgelopen jaar ook hebben gezien is wel dat veel clubs in Nederland een switch hebben gemaakt naar – voor hen – een compleet nieuw terrein Steeds meer clubs organiseren nu veel Urban-achtige feesten om maar hun tent vol te krijgen. Geen slechte move trouwens gezien de Urban scene toch vele malen groter is dan alle house stromingen bij elkaar. Toch zul je mij als house fan in hart en nieren toch niet zo gauw zien. Op een of andere manier trekt de scene en de muziek mij nauwelijks. Sterker nog, met het wegvallen van de maandelijkse HQ en het gebrek aan een leading Hard Dance Club Night voelde ik me ook genoodzaakt een switch te maken en wel naar Techno [lees Schranz] en Hardstyle. Ik kan maar geen genoeg krijgen van de hardere sounds.

Anyways, nu de economie weer aantrekt en danceminnend Nederland weer geld in de portemonnee heeft, blijft de vraag dus of dit ook positieve consequenties gaat hebben voor de Dance. Zo ja, waar zal zich dat dan in gaan uiten; een hunkering naar vroegere concepten, vollere zalen, leukere aankleding van de zalen, grotere aanpak van de organisaties, wat? Het zal me benieuwen.

JFK

 

Share/Save/Bookmark