De oplossing?
Column

Regelmatig lees ik dat uit onderzoeken blijkt dat het aantal alleenstaanden en eenpersoonshuishoudens enorm stijgt de laatste jaren. We lijken met z’n allen meer gefocust op carrière en persoonlijk geluk, trouwen later, scheiden vaker, worden minder traditioneel en daarbij denk ik dat het ook een stuk meer geaccepteerd is dat je niet op je vijfentwintigste trouwt en voor de rest van je leven ook getrouwd blijft. Het gevolg: meer mensen die alleen leven. Al deze alleenstaanden, maar natuurlijk ook de stellen en gezinnen onder ons, wordt door verschillende instanties op diverse wijzen duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om gezond te eten. De welbekende schijf van vijf wordt te pas en te onpas aangehaald. Daarnaast is het verstandig om niet alleen twee stuks fruit maar ook nog twee ons groenten op een dag te eten en moeten we rekening houden met voldoende inname van brood, zuivel en vlees.

Het verkrijgen van al deze gezonde, voedzame en lekkere producten is op zichzelf geen probleem. Moderne supermarkten verkopen de meest exotische producten en de gehaaste moderne mens hoeft niet meer stad en land af te lopen om alles wat op het boodschappenlijstje staat te kunnen kopen. Wat mij echter opvalt is dat in veel supermarkten alles wel heel erg kant en klaar wordt aangeboden. In doel dan met name op de niet-houdbare levensmiddelen als groente, fruit, kaas, en dergelijke. Twee ons sperziebonen? Vergeet het maar! Die kun je enkel en alleen in zakken van 400 gram kopen. Vers fruit? Prima, maar dan wel minimaal per halve kilo verkocht. Zin in tortilla’s? Heerlijk, maar dan moet je er minstens zes kopen en niet te beroerd zijn om ze drie dagen achter elkaar te eten.

Er zijn natuurlijk wel oplossingen voor deze ‘problemen’. Je kunt de helft van je bereide maaltje invriezen. Of in de koelkast bewaren en de volgende dag opeten. Makkelijk, goedkoop, maar meestal niet echt aantrekkelijk omdat je wel afwisselend wilt eten. Kant-en-klaar maaltijden uit het koel- of vriesvak voor een persoon dan? Kan zelfs lekker zijn, is meestal ook simpel en snel te bereiden, maar kost meestal een fortuin. Of we nu vers of kant-en-klaar eten, beide vormen van boodschappen doen zijn duur. Tenzij je een heel creatieve koker bent die alle levensmiddelen dag in dag uit tot een ander maal weet om te toveren, kun je er vanuit gaan dat je of veel eten weggooit of minder eten koopt en dus je geld weggooit. Want de enkele verpakking met minder inhoud is duur, ook als het om niet kant-en-klaar gaat. Voor een half litertje melk van een A-merk (de enige die dat aanbiedt) betaal je bijna net zo veel als een hele liter van een B-merk bijvoorbeeld.

Goedkoper boodschappen doen lijkt er dus niet in te zitten. Misschien moeten we de oplossing dan zoeken in een andere hoek. De kern van het probleem aanpakken. Waarom zijn de boodschappen voor alleenstaanden zo duur? Omdat ze maar voor zichzelf boodschappen doen. Samen koken en eten lijkt me de beste oplossing. En nog gezellig ook! Zo zie je vrienden en familie nog eens. Bovendien kun je ook eens van andermans kookkunsten genieten. En heb je een keer geen zin om ‘gezellig samen’ te eten? Dan spreek je die dag eens met je single buurman af dat je hem een bord eten komt brengen als hij dat morgen voor jou doet. Er zijn zoveel combinaties te bedenken voor samen eten als je een beetje creatief bent. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere voordelen, zoals het tegengaan van de individualisering en anonimiteit in de maatschappij. En misschien wordt zelfs het hele singles-probleem wel opgelost als menigeen een lekker kokende eetpartner vindt die ook nog eens geweldig gezellig blijkt te zijn.

Annemarie

 

 

Share/Save/Bookmark