Kerstmistake
Column

.........Het drama begint eigenlijk al halverwege november wanneer de complete media, middenstand en commercie alle narigheid van zolder halen vanwege een oude, bebaarde vent uit Spanje die met een honderdtal ‘Moren’ het land komt binnenvallen........

Je kan me misschien dan wel een absolute reïncarnatie van Ebanezer Scrouge vinden wanneer ik je dit allemaal zo in vertrouwen vertel, maar – even kort door de bocht – Kerstmis heeft mij nooit echt geboeid. Sterker nog; echt nooit geboeid! Sowieso kan voor mij de hele decembermaand gestolen worden. Het drama begint eigenlijk al halverwege november wanneer de complete media, middenstand en commercie alle narigheid van zolder halen vanwege een oude, bebaarde vent uit Spanje die met een honderdtal ‘Moren’ het land komt binnenvallen.

Iedereen onder de leeftijdsgrens van vijf is al weken van slag en zelfs volwassenen kunnen om bepaalde redenen niet meer normaal functioneren. Bizar om te zien dat een aantal mensen – die ik normaal het hele jaar door echt respecteer vanwege hun intellectuele bijdrage aan deze samenleving – compleet gestoord wordt omdat hun kinderen helemaal gefrustreerd raken met de komst van de Nepheilige. Het wordt in Nederland nog curieuzer wanneer de kalender 6 december aangeeft en de Spanjaard het land is uitgetrapt om plaats te maken voor een Laplander met een gewichtsprobleem. Alle winkeliers gooien alle attributen uit het verre zuiden weer op zolder om hun winkels en etalages in te richten volgens de normen van een Noordpoolbewoner met een [nog betere] commerciële inslag. Dat kinderen het nu helemaal verliezen begrijp ik volkomen. Ik hoor het ze gewoon zeggen: “Waar komen toch ineens al die vriendelijk ogende, maar vooral gulle kerels vandaan?�

Ook al heb je – of ken je – geen kinderen, dat houdt de commercie niet tegen om jou als kindloos Nederlander toch mee te laten doen aan deze ‘wonderbaarlijke’ periode. Je hoort namelijk je huis zoveel mogelijk feestelijk te verlichten, te versieren met de meest uiteenlopende frutsels en – voor de echte die-hards – mag de nodige verzameling takken en bomen zeker niet ontbreken. Onder het motto, ‘kerst moet knus zijn’ gaat men al zo de resterende decemberdagen in. De directies van Eneco, Essent en Nuon lachen zich helemaal ziek want die zien met al die lichtjes hun kerstbonus weer behoorlijk oplopen.

Het is kerst en iedereen zit thuis bij elkaar, spelletjes te spelen en voor de tweede keer deze maand cadeautjes [dit keer uit het hoge noorden] uit te pakken. Onmisbaar met de kerst is dat je naast al de spelletjes en cadeautjes je zelf volkomen te buiten moet gaan met de meest calorierijke kersthapjes. OMG, je komt al vijf kilo aan door er alleen al naar te kijken. En natuurlijk, traditiegetrouw wordt alles wat over is – en dat zijn kilo’s kalkoen, gebakken aardappeltjes, 5 soorten groenten, drie soorten desserts en natuurlijk de nodige vingerhapjes – de volgende dag pontificaal bij het vuil gelegd.

Het meest hypocriete wat ik me nog kan bedenken is het feit dat sommige mensen – die overigens nooit een kerk instappen – zonodig op Kerstavond naar de Heilige Kerst Mis moeten. Daar krijg ik nou spontaan kabbelend kontwater van. Ga dan gewoon het hele jaar door naar de kerk, of zie ik dat verkeerd. Ik geloof dat ik met deze uitspraak nu door menig bevolkingsgroep verketterd ben.

Nee, al deze commerciële narigheid, het zogenaamd [verplicht] gezellig doen met de familie…nee dat is niets voor mij. Hoe mijn kerst er dan uitziet? Stappen zit er niet in want de hut waar wij een mooie kerst zouden vieren is helaas niet meer. Nee, dat is zeker niet leuk, zeker niet voor de organisatoren maar ook zeker niet voor mij en de rest van het dansminnend publiek. Een groot, gapend gat valt er nu in mijn agenda. Het voelt bijna aan alsof ik een dag voor Kerstmis uit mijn baan gedonderd ben. Enfin, een Kerstmis in ‘mijn’ clubbie gaat dus niet meer. Eentje in de kroeg dan? Ik als kroegtijger, ‘t is weer ‘s wat anders maar nee, ik bedank toch maar voor de eer. Dat zal wel heel erg triest zijn.

Wat dan wel? Weet het nog niet, heb thuis geen boom, geen kerststal, geen takken, geen kaarsen noch kaarten, geen kerstontbijt en zeker geen kerstdiner, geen kerstcadeautjes en nee, voor mij ook geen heilige mis in de kerk om de hoek. Wat ik wel ga doen dan, ik denk dat ik maar gezellig naar mijn ouders ga want ik bedenk me nu ineens dat vroeger thuis Kerstmis altijd wel leuk en knus was.

JFK

 

Share/Save/Bookmark