Opzichtige tattoos
Column

Afgelopen dinsdag las ik in het AD en hoorde op het RTL nieuws dat Trendy café’s in Nederland massaal van plan zijn om in de huisregels een nieuw item op te nemen, zeg maar dat ze bij deze een nieuwe trend willen zetten, dus. Naast regels als, verboden voor honden en andere pluimage, verboden te roken of te blowen, verboden voor iedereen onder de 21, je mag geen gymschoenen aan, geen witte veters in je kistjes, geen bomberjacks, geen Lonsdale, geen t-shirts, geen drugs bij je hebben, geen obscene gebaren maken, geen schunnige taal uitslaan, geen onnodig geweld gebruiken, is het nu ook verboden om voorzien van opzichtige tattoos het café binnen te treden!

Bij mij komen dan in een aantal seconden de meest uiteenlopende vragen mijn hoofd binnen. Het eerste dat me te binnen schiet is wellicht de meest aangrijpende; Hoe zal het doorsnee trendy café dan aan haar klandizie komen wanneer dit item opgenomen gaat worden in de al bestaande huisregels? Want geloof het of niet meneer de kastelein, ruim 60% van je klanten loopt tegenwoordig met een tattoo rond. En wie bepaalt welke opzichtig is en welke niet? Gaan we daarvoor in Nederland een nieuwe wet ontwerpen? Lijkt me spannend want dat gaat regelrecht tegen Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet in die in het kort aangeeft dat iedereen – maar dan ook echt iedereen – gelijk is, dus ook altijd in gelijke situaties op gelijke manieren behandeld dient te worden, ongeacht wat zijn achtergrond is, zijn religie, zijn huidskleur, zijn kledingkeuze of dat hij al dan niet opzichtige tattoos heeft.

Waar trek je de grenzen dan? Ik zou het zo gauw niet durven zeggen. Vroeger was je al een paria als je met een ankertje op je onderarm geprikt rondliep. Stoere zeebonken, [ex] gevangenen, bikers en ander zogenaamd tuig waren vroeger de enigen die tattoos mochten hebben, leek wel. Je kon het je toch niet voorstellen dat de overbuurman, -vrouw of -kinderen destijds aan de tattoos gingen. Nee dat deden ‘gewone’ burgers niet, het was dus echt ‘so not done’.

Anno 21ste eeuw ligt dat heel anders. Tegenwoordig hoor je er niet bij als niet minimaal één lichaamsversiering hebt. Meiden van plus minus 16 jaar oud [en hun moeders] laten hun navels [en soms ook al andere onderdelen van lichaam piercen], hun tattoos horen tegenwoordig ergens net boven de billen en hun vriendjes beginnen voorzichtig met een tattoo op de bovenarm of schouder en wat piercinigs in tepels en wenkbrauwen. Voor de echte gevorderde tiener [meisje of jongen] hebben we natuurlijk ook de piercings door de schaamdelen en de full body tattoos. Tribals zijn momenteel het meest populair. Vooral die Maori’s doen het heel goed. Kortom hele volksstammen over de hele wereld gaan dus met de meest uitlopende figuren op hun lichaam door het leven. En weet je wat het is, het houdt meestal niet op bij één tattoo. Ik weet niet wat de dames en heren tattoo artists in hun inkt doen maar het werkt verslavend. Ik kan het weten want ik zit sinds 1987 ook onder en heb nog steeds het gevoel dat ik niet klaar ben.

Maar goed, straks kunnen we dus de lokale trendy tent niet meer in. Althans, tenzij we onze plaatjes afdekken? Dus kom ik weer terug bij de vraag, wie bepaalt wat wel en wat niet opzichtig is? Zijn die van mij te opzichtig? En die van MagicSjeup dan? Of die van de Jigsaw man, the lizzard man of die van Tattooboy? Nou ik moet de eerste kastelein nog tegenkomen die mij weigert omdat ik een plaatje op mijn arm heb. Dan loop ik toch terug naar mijn auto en trek vervolgens mijn bomberjasje aan, mijn kistjes met witte veters en loop al blow rokend en pillen slikkend, vloekend de tent in en sla met veel herrie en nog meer onnodig geweld de tent aan gort……… Of proberen ze dat juist te weigeren??

JFK

 

Share/Save/Bookmark