Oranje!
Column

Regelmatig als ik een club betreed en volkomen onbekende mensen op me af zie komen met zo’n ‘ik ken jou’-blik in hun ogen weet ik eigenlijk nooit goed wat ik dat moment dan moet doen. Wegvluchten heeft geen zin want dat zou inhouden dat ik de club uit moet en dat gaat me net wat te ver. Ik sta ze dus gewoon te woord en voordat ik het weet beginnen ze weer over de site en hoe leuk ze mijn/ onze artikelen vinden. Natuurlijk neem ik alle complimentjes braaf in ontvangst. Vaak vertellen ze me dat ze vroeger ook het schrijverstalent hadden maar dat ze er – om wat voor reden dan ook – helaas nooit wat mee gedaan hebben. Daarom vertellen ze me graag al hun columnideeën zodat ik ze voor hen op papier kan zetten. Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat daar regelmatig hele leuke onderwerpen bijzitten. Helaas voor hen durf ik het merendeel niet eens in de mond te nemen laat staan dat ik het zwart op wit durf te zetten.

Zo ook eigenlijk nu. Terwijl ik dit schrijf geloof ik mijn eigen ogen niet maar het ziet er echt naar uit dat ik even gehoor ga geven aan de wens van een aantal ‘trouwe’ lezers die mij gevraagd hebben het eens te hebben over iets waarmee ik eigenlijk al helemaal niets heb. Ik ga het eens even hebben over sport….en dan niet zomaar een sport maar natuurlijk over volksvermaak nummer 1, voetbal! In deze tijd van het EK kan ik gewoonweg niet achterblijven en zal me moeten scharen bij het Oranje legioen, de oranje T-shirts, de toeters, het dweilorkest, het vele bier en natuurlijk het onbehouwen gedrag van de supportersgroepen. Terwijl vriend Rikoos en vriendin Billie voor de buis zitten te kijken naar Frankrijk tegen Griekenland zit ik dus achter mijn toetsenbord. [Zo zie je dus hoezeer dit mij aangrijpt,….not!].

Ik weet niet waar mijn antipathie voor voetbal vandaan komt want vroeger was ik een verwoed fan van een eredivisie club [ik laat de naam van de club maar even in het midden om nare mishaps in de toekomst te voorkomen], speelde zelf bij een lokale voetbalclub en bezocht regelmatig belangrijke eredivisiewedstrijden. Ik denk dat vooral dat laatste mij genekt heeft. Ik kan maar niet wennen aan dat volk dat zo dweept met het voetbal. Het feit alleen al dat je de supporters van de tegenpartij moet aftuigen wanneer hun team beter presteerde dan de jouwe gaat er bij mij al niet in. En laten we het vooral niet hebben over de ranzige liederen die over de velden heen geblèrd worden. Ik verdenk dit volk ervan – wat overigens doordeweeks geheel normaal schijnt te functioneren – dat ze IQ punten wegpiesen wanneer ze naar het toilet gaan. Wat mij vervolgens nog meer verbaasd is wel het feit dat tijdens weken als deze al die onderlinge haat compleet verdwenen is en dat ze geheel gebroederlijk, gearmd, bierdrinkend en Duitsland-hatend in een Portugees stadion kunnen zitten. Bizar! Kortom, ik zal het nooit begrijpen en wil het ook eigenlijk ook helemaal niet begrijpen.

Morgen is het dan zover, Impulz Outdoors staat op de agenda en dat is voor velen het begin van het nieuwe festival seizoen. Persoonlijk kan ik niet wachten en kijk al maanden uit naar dit feest. Via de diverse smsjes, mailtjes en telefoontjes ben ik te weten gekomen dat ook nu weer een hele hoop bekenden weer van de partij zal zijn. Nu bereikte mij vandaag het ‘fantastische’ nieuws dat UDC zelfs op het Impulz terrein voor alle voetballiefhebbers een levensgroot scherm heeft laten plaatsen zodat niemand iets van de kwartfinale wedstrijd Nederland tegen Zweden hoeft te missen. Toen ik dat hoorde zakte ik echt door mijn stoel van verbazing. Waar komen we nou voor, voetbal of even lekker een nachtje dakken met zijn allen? Vind het leuk hoor dat UDC zo iedereen tegemoet probeert te komen maar aan de andere kant vind ik het best wel tricky want de uitslag zou best wel eens veel invloed kunnen hebben op het verloop van de rest van de nacht. In geval van winst kan het zeker nog gezelliger worden. Maar wat als het Nederlandse Elftal verliest? Ik ben absoluut geen doemdenker maar op een avond als deze loopt er altijd wel een aantal foute types rond met een gezamenlijk herseninhoud van een pond plankton die de boel aardig kan verzieken. Want hoe je het ook wend of keert, voetbal heeft nu eenmaal die impact op de mens.

Ach, weet je wat, terwijl waarschijnlijk een paar duizend man naar 22 mannetjes en een zilver balletje zullen kijken zal ik en een paar duizend met mij een aantal DJ’s in de gaten houden want daar kom ik nu eenmaal voor.

Voetbal kijken bij een Dance Festival…….? Dat doe ik al niet eens thuis……

Wat is er tijdens de aankomende DanceValley op tv, de eerste pasjes van Prinses Amalia live, misschien? Wordt het toch weer een Oranjefeest…….

JFK

 

Share/Save/Bookmark