Home Redactie Recensies Bobina presenteert nieuw artiestenalbum "Same Difference"
Bobina presenteert nieuw artiestenalbum "Same Difference"
Magik_Muzik_CD_29_8001
Twee jaar geleden was het met “Rocket Ride”, zijn derde album, dat de ‘electronic music cosmonaut’ Bobina als een raket de hoogte in schoot. Nu, in het jaar 2013, komt de Russische grootmeester terug om z’n goede werk voort te zetten. Met lekker veel ruimtelijke invloeden, stijlen en vooral inspiratie straalt ‘Same Difference’ ons als een muzikaal ruimtekanon tegemoet. Samen met gevestigde vocalisten en co-producers (onder anderen Susana, Betsie Larkin, Ana Criado and Andrew Rayel), zet Bobina zijn interstellaire missie voort.

“Same Difference” begint in een oase van rust met het titelnummer, dat richting de Balearen wijst  en een Mediterrane sfeer ademt. Vervolgens is het met “Sacramentum” -waarop Bobina met Andrew Rayel samenwerkt- dat het album in warp-drive schiet. De euforische yin en yang worden dan in “Lamento Sentimental” bijeengebracht met symfonisch pianowerk en een schitterend koor in het centrale gedeelte; het moment waarop het album echt loskomt.

Andere dimensies.
De hit “Quattro 372” en “Miami Echoes” brengen aansluitend een stuwende combi van house, progressive house en electro samen. Op “The Space Track” is het weer een feest van gruizige en overstuurde synths en draait Bobina furieus aan de knoppen voor een flinke kettingreactie en extra nadruk op de zanglijn. "Naarmate m’n carrière vordert, zie ik dat zang in m’n muziek steeds belangrijker wordt. In de studio merk ik iedere keer weer dat de menselijke stem net zo inspirerend is als een synthesizer. Ik denk dat ik op “Same Difference” meer vocalen dan ooit heb gebruikt." - Bobina

Bedachtzame vocalen.
Voor z’n album heeft Bobina de talenten van de beste singers/songwriters in de electronic muziekscene ingehuurd. Zo is het Ana Criado die de song “For Who I Am” van een diep en gevoelig expressionisme voorziet terwijl Bobina er een complexe productie onder legt. Susana neemt op “Play Fire With Fire” de vocalen voor haar rekening en met dubstep invloeden die de song domineren zijn de DJ’s niet ver weg van een kleine aardverschuiving op de dansvloer. Bobina werkt ook weer samen met Betsie Larkin, die de eerdere hitsingle “No Substitute For You” op haar kenmerkende manier een etherische schoonheid geeft, waardoor de beats van Bobina extra nadruk lijken te krijgen.

Over zijn ideeën achter deze vierde langspeler is Bobina duidelijk: “Dit album is weliswaar geen onderdeel van een serie, maar ik zie het wel degelijk als een tweede hoofdstuk van m’n vorige release “Rocket Ride”. Op “Same Difference” is het concept, samen met de stijlen, in grote lijnen gelijk gebleven maar neem ik wel alle ruimte om er mijn eigen artistieke vrijheden in te verwerken. Het is gewoon een recht voor z’n raap electronic music album geworden, zo simpel is het.”

‘Dancing in outer space’.
Stevige clubklappers zijn ruimschoots aanwezig op “Same Difference”. Noem tracks als “Diamond Hell”, “Basque The Dog” (wat trouwens op subtiele wijze is gebaseerd op de melodie van “Hound of the Baskervilles” van de Russische componist Vladimir Sergeevich Dashkevich), de hit “Slow MMXIII” en “Sober Duck”: ’t zijn allemaal nummers met harde beats, veel percussie, donkere en lage frequenties, schurende synths en hier en daar flink wat distortion die zonder problemen de tent op z’n kop zetten.

Met het schitterende “Lovin' Lies” eindigt Bobina de tracklist van “Same Difference” - in alle opzichten zijn beste album tot nu toe.

Tracklist:
01. Same Difference
02. For Who I Am (with Ana Criado)
03. Quattro 372
04. Miami Echoes
05. Play Fire With Fire (with Susana)
06. Diamond Hell
07. Sacramentum (with Andrew Rayel)
08. No Substitute For You (with Betsie Larkin)
09. Basque The Dog
10. Sober Duck
11. Slow MMXIII (featuring Mariske Hekkenberg)
12. The Space Track
13. Lovin' Lies

Share/Save/Bookmark