DJ Proteus – de man achter het masker
Interviews

Het is zondagochtend en ik zit nog steeds in mijn pittoreske hotel bij Winchelsea waar ik gezamenlijk met Rick en een aantal crew members van UDC aan het ontbijt zit. We bespreken driftig hoe we de nacht ervoor hebben ervaren. Vorige nacht was trouwens de zaterdagnacht van het nu al legendarische Tidy Weekend. De ene anekdote na de andere volgde elkaar op. Het was gezellig toeven, zeker gezien de staat waarin we verkeerden. Het wachten was nu nog op één man; Harri Anderson, ofwel DJ Proteus zou hier met ons rond brunchtijd een kort interview krijgen.

Toen Harri eindelijk arriveerde hadden we net ervoor te horen gekregen dat zijn chauffeur over een uurtje aanwezig zou zijn. Met andere woorden we hadden helaas geen tijd meer om het interview ter plekke te houden. Ook onze chauffeur zou ons rond datzelfde tijdstip op komen halen. Even overwoog ik nog om het interview in de auto met hem af te nemen maar ook dat zat er niet in. We reden namelijk naar verschillende vlieghavens. Dan maar een plan van aanpak met hem doornemen. Het interview zou via de mail plaatsvinden. Niet echt mijn manier van doen maar hoe je het ook wendt of keert het blijft een ‘exclusive’.

In de resterende tijd die ik met hem had, heb ik toch wel een leuk beeld van hem gekregen. Achter de decks is het echt een ‘caged animal’ die er om schreeuwt om los gelaten te worden. Maar als je hem zo aan het ontbijt meemaakt dan kom je tot een zeer plezierige verrassing.

In het land van 10.000 meren

“Tja waar zal ik eens beginnen? Mijn volledige naam is dus Harri Anderson en ik ben in 1977 in Helsinki, Finland geboren en heb heb een lieve, mooie vriendin van wie ik heel veel hou. Ik zal je aardrijkskunde even opfrissen. Helsinki, de stad waarin ik woon, is de hoofdstad van Finland en ik moet zeggen dat het echt een heerlijke stad is om te wonen en te werken. De man achter het masker is eigenlijk een hele doodgewone jongen die helemaal weg is van het DJ-vak en overtuigd is van het feit dat, wanneer je ergens hard voor werkt, je daar op een gegeven moment ook de waardering voor terugkrijgt. Ik DJ elk weekend, is het niet in Finland dan wel ergens anders op aarde. Ik realiseer me zeker dat ik geboft heb, want je geld verdienen met iets waar je heel veel van houdt wordt niet bij iedereen in de schoot geworpen.
DJ ProteusZo’n acht à negen jaar geleden begon het DJ’en voor mij, eigenlijk op een heel natuurlijke, geleidelijke manier. Zo rond mijn 18e was ik al zo’n elf jaar bezig met het verzamelen van platen. In het begin van de jaren negentig kwam ik in aanraking met de techno scene omdat de meeste van mijn vrienden zich daarin bevonden. Gelijk was ik verknocht aan deze stroming en begon ook steeds meer van deze muziek te kopen. Ik was ook steeds meer in clubs en bij parties te vinden. Dit alles bij elkaar gezet was er gewoon geen ander alternatief voor mij – ik moest gewoon DJ worden.

Mijn eerste gig was tijdens een warehouse party ergens in 1994. Niet echt noemenswaardig. Een jaar later werd ik gevraagd voor mijn eerste echte gig en dat ging echt super. Ik had flink getraind en wist hoe ik de platen wilde inmixen. Ik kon tevreden zijn over mezelf. In die periode hield ik me overigens bezig met een compleet andere muziekstijl dat voornamelijk bestond uit Psychedelische Trance en een beetje Techno, maar ik had ook uitstapjes die varieerden tussen Ambient en de hardste Hardcore. Ergens in ’96 begon ik me pas te focussen op Hard NRG en Hardtrance en dat speel ik vandaag de dag nog steeds. Ik heb altijd wel van het hardere segment gehouden en destijds was ik een van de eerste Finse DJ’s die zich hierop richtte.�

Gothic

DJ Proteus“Voordat ik mezelf bezighield met Dance en Techno luisterde ik heel veel naar zogenaamde Industrial music en verschillende soorten van Metal. Ik ging ook regelmatig naar Metal concerten omdat de shows daaromheen mij zo aantrokken. Dus je kunt eigenlijk wel zeggen dat de hele Gothic look en feel op natuurlijkerwijze geïntegreerd is in mijn performance. Nog steeds luister ik veel naar deze muziek en als ik het vergelijk met mijn eigen sound dan zie ik veel van diezelfde donkere en melancholische sferen, waar ik persoonlijk heel veel van hou. Ook kan ik zeggen dat ik veel beïnvloed ben door acts zoals Lab 4. In mijn ogen zijn zij de beste artists in de Hard Dance scene, juist vanwege hun unieke en zo herkenbare stijl. Zij zijn ook de enige echte band in de scene en ik ben nu eenmaal gek op hun muziek. Daarbij komt ook nog dat het hele goede vrienden van me zijn, maar dat even terzijde, haha. Zo ben ik ook een absolute fan van de hele Gothic subculture. Met name de kleding, de make-up die aan de ene kant zo duister maar aan de andere kant zo heel erg romantisch overkomt. Zowel tijdens mijn gigs als in mijn dagelijkse leven kleed ik mij in deze stijl. It’s a life style!�

Proteus around the Globe

“Als ik begin bij mijn thuisbasis in Finland kan ik je vertellen dat de scene heel erg klein is. De grote feesten zijn absoluut niet te vergelijken met wat jullie hier in Nederland hebben. Bij ons worden bijvoorbeeld de grote feesten bezocht door gemiddeld zo’n 300 tot 1.000 mensen. Een gemiddelde clubavond huist ongeveer 200 tot 1.000 party people. Het grootste dat wij hebben in Finland is het Koneisto festival waar ongeveer tussen de 5.000 en 10.000 clubbers komen. Al met al hele kleine aantallen als je het vergelijkt met Impulz of DanceValley. Toch is een avondje stappen in Finland wel leuk omdat de sfeer er altijd goed is. De mensen zijn ongeveer net zo gek als in Holland en in de UK.

DJ ProteusVoor wat betreft de muziek die ik in de landen hoor waar ik optreed, zie ik eigenlijk ook alleen maar overeenkomsten. Ook ik speel in Finland niet veel anders dan hier, Duitsland, UK, Estonia of waar dan ook. Alhoewel, soms word ik ook weleens gevraagd om een special performance te geven. Dat houdt dan in dat ik bijvoorbeeld een special guest ben bij een Psychedelic Trance feest. Dan wordt er ook van mij verwacht dat ik Psychedelic Trance speel. En dat vind ik ook leuk om te doen. Op deze manier hou ik het voor mezelf ook interessant en afwisselend.

Binnenkort zal ik wel weer veel gaan reizen. De zomer zit er bijna op en de diverse festivals heb ik alweer achter de rug. Zoals het er nu uitziet zal ik ook veel in Azië en Australië gaan spelen want ik ga met Lab 4 touren. Hongkong en Australië staan op de agenda maar mijn ambitie is toch nog om bijvoorbeeld door te breken in Japan. Alleen maar leuke dingen dus.�

Holland

“Mijn hart ligt momenteel zeker in Holland omdat ik hier pas echt doorbrak met de grote festivals. Geweldig om zoveel energie uit zoveel mensen te krijgen. Natuurlijk hoop je als buitenlandse DJ dat je ergens doorbreekt maar zeker weet je het nooit omdat je in de eerste plaats de taal niet spreekt of leest dus je komt er sowieso heel moeilijk achter of je aanslaat bij het grote publiek. Mijn vrienden bij HQ en UDC zeiden natuurlijk dat het goed ging maar het is toch ook altijd wel leuk om het ook van het publiek zelf te horen. Daarom ga ik ook altijd de zaal in of het veld op om even in contact te komen met de mensen en natuurlijk om een gevoel te krijgen bij het evenement. Vooral Impulz en DanceValley waren fantastisch. Wat een vibe, man. Ik had hele grote verwachtingen maar zelfs dat werd overtroffen. Ik vond het echt een eer om het HQ podium te mogen afsluiten. Really wicked! Voordat ik op moest bij DanceValley ben ik nog eerst het veld op geweest met mijn vriendin en daar kwam ik er achter dat ik door velen al heel snel herkend werd. Echt heel tof!

DJ ProteusIk denk ook wel dat mijn Impulz show daar wel wat mee te maken heeft gehad. [Red: naakte vrouwen op het podium]. Hoe ik daarbij ben gekomen? Ik had het min of meer met iemand van UDC uitgedacht om er een complete fetish show van te maken. In Finland en in de UK heb ik in het verleden regelmatig tijdens kinky parties opgetreden waarvan de meest beruchte toch wel de Fetish Club Torture Garden is. Het is nu eenmaal een van die dingen die in mijn ‘line of work’ ligt.�

Tidy Summer Camp

Een ander groot festival waar ik trouwens ook voor het eerst een optreden had was het Tidy Summer Camp. Wat was dat een top weekend zeg! Ook daar had ik het nodige van gehoord en over gelezen. Aan de ene kant wel tricky omdat je ook hiervan bepaalde verwachtingen gaat krijgen maar ik kan je zeggen dat ze allemaal zijn uitgekomen – beter zelfs. Het had naast het massale juist zoiets huiselijks en dat gaf een hele intieme sfeer. De crowd was in mijn ogen gewoon perfect, allemaal Hard Dance Fanatics. Vooral het weerzien van mijn Nederlandse vrienden droeg daar veel aan bij, Wicked dus!

Ik vond het wel jammer dat ik daar alleen voor de zaterdag was en niet voor het hele weekend want ik had wel graag wat meer optredens gezien willen hebben. Maar wat ik zo gezien heb was echt een groot feest te noemen. Vooral de set van de Organ Donors sprak mij heel erg aan. Het zag er naar uit dat ze de zaal plat draaiden met hun vette sounds. Ook op de main stage waren Andy Farley en Tara Reynolds lekker bezig. Ik had graag de Tidy Boys willen zien maar dat was onmogelijk omdat ze ook deels gelijktijdig met mij draaiden. Als het aan mij lag ga ik volgend jaar weer, maar dan wel voor het hele weekend!�

Clubbing

DJ Proteus“De laatste tijd heb ik me echt bezig gehouden met festivals, maar dat komt natuurlijk ook door het seizoen. Gewoonlijk ben ik ook vaak te zien in clubs. Veel ad hoc optredens maar ook verschillende residencies. Momenteel heb ik vier residencies, drie in Finland en eentje in de UK. Of ik er dan ook zo’n show van maak? Ja natuurlijk. Kijk, ik probeer altijd veel plezier te hebben in de dingen die ik doe. En omdat ik de muziek draai waar ik het meest van hou probeer ik er altijd een kleine show omheen te bouwen. Het hoort er nu eenmaal bij en het is ook iets dat mijn publiek graag van mij ziet, maar ik hou natuurlijk rekening met de organisatie en ‘scenery’, als je begrijpt wat ik bedoel.

Als ik het rijtje bekijk dan heb ik wel een club die er uit springt en dat is mijn eigen club, Club SÄDE in Helsinki. De club gaat nu zijn tweede jaar in en ik run de tent samen met een vriend. Verder treed ik graag op in Club Logic in London omdat ik daar min of meer een emotionele band mee heb. Ik had daar ruim drie jaar geleden mijn eerste UK gig namelijk. Maar ook met HQ heb ik een goede band omdat daar altijd een supersfeer heerst en het wordt gerund door mijn vrienden. Als laatste van mijn favoriete clubs ga ik weer terug naar de Gothic scene en zet de Londonse Torture Garden in het rijtje. Torture Garden is gewoonweg ‘7th heaven’ voor iedereen die wat in de fetish en kinky scene zoekt.�

Famous last words

“Ik wil alleen maar zeggen dat ik mijn fans ontzettend dankbaar ben en dat ze allemaal mijn vrienden zijn omdat ze net als ik van dezelfde muziek houden. Als je er echt hard voor werkt dan kan je al je dromen uit laten komen.�

We are the Music makers and we are the Dreamers of dreams!

Thank you all and see you soon again.

Harri Anderson a.k.a. DJ Proteus

JFK

 


Share/Save/Bookmark