Kristiaan Kiwitz: ik wist grofweg het verschil tussen house en techno
Interviews

KKDancevenue heeft door de jaren heen heel wat dj's van internationaal topniveau gesproken. Zo zijn Armin van Buuren, Hardwel, dj Isis en SunneryJames & Ryan Marciano aan het woord geweest. Wij vinden het nu tijd voor een ander woord en geluid. Nederland kent zo ontzettend veel goede, creatieve en bevlogen dj's. Sommigen zijn al 30 jaar bezig en anderen net begonnen. Dancevenue laat jullie kennis maken met andere gezichten en een nieuw geluid. Wie weet ontdek jij jouw nieuwe pareltje! Vandaag maken jullie kennis met de ambitieuze Kristiaan Kiwitz.

 

Wat is jouw naam en achtergrond?
Kristiaan Kiwitz (38), geboren en getogen Brabander maar sinds 2007 woonachtig in Amsterdam. In 2009 heb ik hier mijn master politicologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig werk ik in Den Haag als analist bij de Directie Communicatie van het Ministerie van Defensie.

Hoe ben jij achter de decks terecht gekomen?
Toen ik opgroeide was house en elektronische muziek overal te horen en DJ's werden steeds grotere sterren. Ik begon met het luisteren naar commerciële top-40 househitjes en later naar de trance van Tiësto toen hij zo rond 2000 internationaal doorbrak. Langzaam ontdekte ik wat meer stijlen, mede doordat ik af en toe naar house- en technofeesten ging in Tilburg (waar ben ik opgegroeid) en later ook in Amsterdam. Maar heel intensief volgde ik de muziek nog niet, vaak had ik geen flauw idee welke DJ er stond te draaien. Het idee om zelf te draaien trok me ergens wel, maar was niet iets waar ik uiteindelijk iets mee deed. Terwijl ik wel mensen kende die er mee bezig waren.

Dit veranderde zeven jaar geleden toen ik een DJ-app ontdekte en een goedkope controller kocht waarmee ik op mijn iPad kon draaien. Met behulp van wat boeken, YouTube-filmpjes en enkele lessen bij de DJ School heb ik toen de basics van het draaien geleerd. Mijn ontwikkeling als DJ heeft toen eigenlijk wel enkele jaren stilgelegen. Ik had geen plan en te veel twijfels om hiermee naar buiten te treden en ergens te gaan draaien. Zo bleef het draaien beperkt tot mijn huiskamer en een enkele keer op huisfeestjes voor vrienden.

Het zaadje was in de tussentijd wel geplant. Toen ik begon met draaien kende ik eigenlijk alleen de grote namen en wist ik grofweg het verschil tussen house en techno, nu had ik een niet te stoppen drive om nieuwe muziek te ontdekken. Ging ik eerder slechts een paar keer per jaar naar feestjes, nu was ik maandelijks wel te vinden in een club als De School of op één van de vele festivals in Amsterdam. Vooral De School en Dekmantel Festival hebben mijn smaak beïnvloed en geïnspireerd, de manier waarop veel DJ's daar moeiteloos verschillende stijlen wisten te combineren vond ik fantastisch. Ik ontdekte mensen als Job Jobse, Antal, Hunee, Palms Trax en David Vunk die veel teruggrijpen op oude disco, italo en platen uit alle hoeken van de wereld en dit moeiteloos mixen met house en techno. Hun sets hebben energie en flow, maar ook veel soul en lichtheid.

Ruim twee jaar geleden besloot ik, na sterk aandringen van een vriendin die me maar bleef pushen, dat het hoog tijd was om mijn huiskamer uit te komen. Dit had ik echt veel eerder moeten doen! Ik heb de afgelopen twee jaar zoveel meer geleerd als DJ, de druk dat je ergens moet optreden en op je bek kan gaan motiveert mij enorm om bezig te blijven en dieper te gaan om mezelf te ontwikkelen en nieuwe muziek te vinden. Daarnaast heb ik ontzettend veel leuke mensen ontmoet met eenzelfde passie voor draaien. Ik ging weer terug naar DJ School Amsterdam voor enkele lessen en al snel volgde verschillende kleine gigs. Na een paar maanden had ik zelfs al een vaste maandelijkse avond in een kroeg in Amsterdam, de Prik. Hier moest ik een hele avond vullen, zo'n 5 tot 6 uur. De eerste keer had ik nog geen flauw benul hoe ik dit moest gaan doen, maar ik had wel het vertrouwen en de motivatie om er vol voor te gaan. Een ontzettend goede leerschool als DJ. Dit heb ik ongeveer een half jaar gedaan totdat corona overal een streep doorzette, maar ik kijk terug op enkele hele mooie avonden in de Prik!

Wat draai je en is dat een bewuste keuze?
Ik kan vrij breed draaien binnen de genres house, techno, disco en italo. Hierin kan ik zowel de soulful en uplifting kant op gaan, als de meer donkere en melancholische kant. Voor corona draaide ik vooral op plekken waar ik vrij toegankelijk moest draaien en richtte ik me vooral op soulful house, disco, pop en classics. Als het even kon vond ik het heerlijk om er ook een jaren' 80 vibe in te gooien met italo, synth pop en new wave-platen.

Het afgelopen half jaar heb ik vooral in livestreams en online radioshows gedraaid waar ik meer vrijheid heb om te draaien wat ik wil. Dan zoek ik de meer donkere, diepe en spacey sounds binnen de house en techno op i.c.m. een retro jarentachtig sound. Breakbeats en platen met een lekker acidrandje ontbreken eigenlijk ook nooit. Uiteindelijk haal ik er heel veel plezier uit om afhankelijk van waar ik moet draaien mijn muziekstijl aan te passen, maar wel altijd met behoud van mijn eigen signatuur.

Hoe bereid jij een mix of dj set voor?
Voor een set of mix denk ik vantevoren na over de stijl die ik ongeveer denk te gaan draaien en ik maak een playlist met grofweg het dubbele van het aantal tracks dat ik naar verwachting kan draaien. Meestal ben ik al dagen en soms weken bezig met het verzamelen van tracks in een longlist en maak ik daar de uiteindelijke selectie uit. Als ik een hele avond in de kroeg draai selecteer ik tracks op drie energieniveaus (opbouw, midden en knallers) en heb ik mapjes met pop en classics waar ik uit kan putten. In Rekordbox maak ik hiervoor gebruik van slimme playlists om tracks onder te verdelen in genres, waarbij ik vooral voor house gebruik maak van meerdere subgenres. Daarnaast kan ik ook tracks selecteren op toonhoogte (m.b.v. de Camelot Wheel van Mixed in Key), erg handig bij melodische muziek. Ook maak ik per maand een playlist waar mijn nieuwe tracks in staan zodat ik altijd makkelijk mijn meest recente nummers kan vinden. Het is waarschijnlijk herkenbaar voor veel DJ's dat ik continu zoekende ben naar wat het meest bruikbare systeem is zonder compleet te verdrinken in alle tracks.

Waar heb je zoal gedraaid?
Voor corona losbarstte kwam het net een beetje op gang met de gigs. Ik draaide dus maandelijks in bar Prik, en daarnaast had ik regelmatige optredens in andere kroegen, Holland Casino en één keer voor een paar honderd man bij een bedrijfsjubileum. Tijdens corona bleef het in eerste instantie beperkt tot enkele kleine huisfeestjes. Sinds januari heb ik in verschillende livestreams en online radioshows gedraaid. Zo ben ik deel geworden van de Ravelock Marathon, een maandelijkse 24-uurs marathon waar DJ's vanuit hun eigen huis- of slaapkamer streamen. Deze streams hebben mij de afgelopen maanden weer een boost gegeven om lekker veel te draaien en mezelf te ontwikkelen in verschillende stijlen nadat alles een tijdje toch vooral stil stond. Er weegt natuurlijk niets op om voor een echt publiek te staan, maar het geeft ook een ongelooflijke kick om in de comments te lezen als mensen je muziek vet vinden.

Welke apparatuur gebruik jij?
Thuis draai ik met een Pioneer DDJ-1000 controller met Macbook Pro en Rekordbox software. Ideaal is dat het haast dezelfde look en feel heeft als professionele Pioneer apparatuur, wat het heel makkelijk maakt om op locatie draaien. Dit is de derde controller waarmee ik draai. Hiervoor draaide ik met een Pioneer DDJ-RX controller (ook met Macbook) en ik ben ooit begonnen met de Pioneer DDJ-WeGo 2 met iPad.

Wat wil je Dancevenue nog meer vertellen?
Voor mij draait het uiteindelijk om de liefde voor muziek en de verbondenheid die dit kan creëren tussen mensen. De kick die ik voelde toen ik voor het eerst tot sluitingstijd een volle en uitzinnige dansvloer voor mij had zal ik nooit vergeten. Dit gevoel kan ik ook ervaren als ik een club of op een festival helemaal in de muziek opga en me verbonden voel met iedereen om me heen. Ik verwacht niet dat draaien mij ooit zal vervelen. Er is altijd weer nieuwe muziek te ontdekken en het is een hele mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde passie.

Zie ook: https://soundcloud.com/kristiaan-kiwitz

Share/Save/Bookmark