Marcel van der Ende; goede house is heel toegankelijk
Interviews

wos-presentatoren-202_3Dancevenue heeft door de jaren heen heel wat dj’s van internationaal topniveau gesproken. Zo zijn Armin van Buuren, Hardwel, dj Isis en SunneryJames & Ryan Marciano aan het woord geweest. Wij vinden het nu tijd voor een ander woord en geluid. Nederland kent zo ontzettend veel goede, creatieve en bevlogen dj’s. Sommigen zijn al 30 jaar bezig en anderen net begonnen. Dancevenue wil jullie kennis laten maken met nieuwe gezichten en met een nieuw geluid. Wie weet ontdek jij jouw nieuwe pareltje! Vandaag maken jullie kennis met de spontane en zeer vriendelijke Marcel van der Ende.

Wat is jouw naam en achtergrond?
Marcel van der Ende is de naam. 40 jaar en geboren en getogen in een klein plaatsje langs de Noordzeekust genaamd Monster in gemeente Westland. In het dagelijks leven bekleed ik de functie van Sales Manager bij een bedrijf wat hoogwaardige technische producten en diensten levert aan o.a. de proces-, food-, olie&gas en chemische industrie.

Hoe ben jij achter de decks terecht gekomen?
Het is allemaal begonnen rond mijn 16e. Mijn broer draaide cd’s als Pump up the Bass en Houseparty. Dat triggerde mijn interesse voor niet-mainstream muziek. Toen ik zelf volop ging stappen werd dat verder gevoed met de muziek die in de lokale discotheek werd gedraaid. Al snel heb ik toen twee goedkope draaitafels en een tweedehands mengpaneel gekocht en op naar Rhythm Import in Den Haag. Er ging een wereld voor mij open. Al tijdens de eerste stappen in de DJ-wereld bleek ik gevoel/talent voor het mixen te hebben. Daarna kwam het al snel in een stroomversnelling. Platen kopen, draaien op verjaardagen, apparatuur upgraden en uren en uren achter de decks staan. Iedere avond na het eten uren oefenen om zo de skills te verbeteren. Ik won destijds zelfs de ID&T Dj Contest in Noordwijk. Ik meen dat het begin jaren 2000 was. Hierdoor heb ik met Marco V samen kunnen draaien die ik later nogmaals trof in een B2B toen ik ook lokaal een Dj contest had gewonnen. Dj Jean kende ik op een gegeven moment ook redelijk goed vanuit de wekelijkse meet- and-greets bij Rhythm Import. Op een gegeven moment hield Jean platen voor mij apart, wetende dat ik dan die Funky Soulfull House hield. De muziek van CD-1 van zijn Madhouse album reeks. Mooie tijden!

Wat draai je en is dat een bewuste keuze?
Eigenlijk ben ik vanaf dag één groot liefhebber van Funky House met Soul en Jazz invloeden. Dit wist ik destijds niet van mijzelf, maar naar gelang ik intensiever ging draaien ontwikkelde deze stijl zich en maakte ik hem mij eigen. Muziek op labels als Soufuric, Purple Music, Defected en Legato hebben mij altijd zeer kunnen bekoren. Nu is er natuurlijk enorm veel aanbod in muziek en zijn er talloze subgenres bijgekomen, maar je hoort het wanneer er écht tijd, aandacht, en souplesse in een productie is gestopt. De nuances maken dan vaak het verschil. "Té is nooit goed", zei mijn oma altijd en dat geldt zeker voor House producties. Het grappige is dat de stijl altijd bij mij gebleven is. Van 20 jaar geleden tot nu. Lekkere ‘droge’ Tech-House of écht goede Deephouse kan ik zeker waarderen en draai ik graag, maar op de één of andere manier is mijn primaire stijl altijd de Funky, Soulfull House met vocals en instrumentale ingrediënten gebleven.

Waar heb je zoal gedraaid?
Vooral lokaal, in het Westland en Hoek van Holland heb ik heel veel gedraaid. Van talloze strandtenten, tot serieuze feesten van (destijds) organisatie VED-events. Jamm Beach in Ter Heijde. The Chevy Bar in Hoek van Holland, Elements Beach, noem maar op. En wel bekend zijn de Westlandse hokken. De ruimtes waar jongeren voor het stappen verzamelen. Wij hadden het geluk over een groot en modern ‘hok’ te beschikken waar een professionele DJ Booth stond en waar we iedere donderdag, vrijdag en zaterdag konden draaien en waar we geregeld feestjes organiseerden.

Op een gegeven moment stond ik bij The New Republic Agency ingeschreven met artiesten als Quinten de Rosario en Jessy K, Marc Macroland etc. Vanuit die hoedanigheid heb ik meerdere (vaak luxere) feesten mogen opleuken met goede tunes. En uiteraard ook op de locale radio gedraaid. WOS en Way FM. Dit heeft me uiteindelijk vorig jaar weer bij de WOS gebracht, waar ik nu mijn eigen radio show De Housekamer al weer een jaar iedere week uitzend.

Welke apparatuur gebruik jij?
Op dit moment draai ik op Pioneer XDJ700’s i.c.m. een Pioneer DJM450. Deze setup gebruik ik ook tijdens mijn wekelijkse House show ‘De Housekamer’. Talloze DJ’s hebben al plaats genomen achter deze setup en zijn zwaar onder de indruk van de kwaliteit en mogelijkheden. Het duurste van het duurste is leuk, maar wat gebruik je nou écht tijdens het draaien. In mijn optiek draait het om de muziek. En aangezien ik opgevoed ben in het vinyl tijdperk, bestaat mijn draaistijl uit langere overnames, waarbij het er om gaat om iedere plaat goed te laten ‘landen’. Kortom voor mij geen speedmixen met tig effecten en zelfgebakken mash-ups. Gewoon nummers draaien en die tot in perfectie overmixen.

Wat wil je Dancevenue nog meer vertellen?
House, en dan vooral quality House (goed productie, niet over de top, niet commercieel) is ondergewaardeerd in mijn ogen. Veel (Dance/House) stijlen vind ik nogal eens uitersten. En dan is het jammer dat House bij het gros van de mensen wordt gezien als ‘gestamp’of muziek die onrust en agressie met zich meebrengt. Maar goede House is juist heel toegankelijk en brengt plezier, eensgezindheid, broederschap, liefde voor muziek samen. Goede House kan altijd en overal, maar ik heb gedurende mijn hele dj-carrière gemerkt dat mensen moeite hebben om de (voor de mainstream) wat onbekendere (genuanceerde) House stijlen te programmeren. Ligt uiteraard ook aan de regio waar je woont, maar over het algemeen kom je in deze regio niet zo snel binnen met ‘mijn’ stijl. Des te leuker is het nu dat ik mijn eigen radio show heb en met De Housekamer kan werken aan promotie van die stijl.

Zie ook: Marcel van der Ende Mixcloud 

Share/Save/Bookmark