DJ PRonX; van balletdanser tot allround DJ
Interviews
_D3_9891-bewerkt
Dancevenue heeft door de jaren heen heel wat dj’s van internationaal topniveau gesproken. Zo zijn Armin van Buuren, Hardwel, dj Isis en SunneryJames & Ryan Marciano aan het woord geweest. Wij vinden het nu tijd voor een ander woord en geluid. Nederland kent zo ontzettend veel goede, creatieve en bevlogen dj’s. Sommigen zijn al 30 jaar bezig en anderen net begonnen. Dancevenue wil jullie kennis laten maken met nieuwe gezichten en met een nieuw geluid. Wie weet ontdek jij jouw nieuwe pareltje! Vandaag trappen we deze serie inteviews af met DJ PRonX, in het dagelijks leven ook wel bekend als Ronald Pronk.

Hoi Ronald, k
un jij ons iets vertellen over jouw achtergrond? 
Geboren in Den Haag, opgegroeid in Zoetermeer. Altijd een handige ondernemende jongen geweest. Daarom stuurde ze me maar naar de LTS. In mijn tiener jaren ben ik gaan dansen. Klassiek ballet, modern ballet en Jazz dance. Tot twee keer toe op een Dansacademie gezeten maar door gezondheid redenen heb ik dit moeten stoppen. Daarna ben ik me gaan toeleggen op watersport en wintersport. Jarenlang heb ik als snowboardleraar gewerkt in Oostenrijk.

Vanaf mijn 16de zijn mijn moeder en ik in Monnickendam gaan wonen. Prachtig voor de watersport, maar ook prachtig omdat het dicht bij Amsterdam lag. Toen ik mijn rijbewijs eenmaal had kon je in de tijd nog in iets meer dan 15 minuten uit Monnickendam in de Regulier dwarsstraat komen. De Regulier was voor mij in die tijd erg belangrijk, als gay of bi persoon wilde je daar zijn. In 1994 heb ik mijn vriend ontmoet in Regulier en nu binnenkort dus 27 jaar samen.

Ik was wel eens in de IT geweest, vooral omdat ik danser was vond ik het wel interessant. Toen ik eenmaal met mijn vriend daarheen ging, viel opeens daar midden op de dansvloer in de IT het kwartje. Opeens zag ik de dj voor wie hij kan zijn, namelijk een DIRIGENT. De dj bepaald, de dj componeert. Opeens zag ik en voelde ik de energielijnen in de muziek. Ik merkte dat de dj, iets wat hij 25 minuten geleden gestart was nu vorm aan het geven was. Vanaf dat moment waren wij verkocht aan de IT, heel af en toe Roxy dat was ook geweldig. Ik weet dat er andere plekken waren in Amsterdam waar ook goed gedraaid werd, maar de meeste discotheken in die tijd hadden de dj’s het echt nog niet begrepen. In de IT wel! En daar heerst een seksuele vrijheid die wij wensten. Met een kort broekje aan, leren laarzen aan en verder eigenlijk weinig kleding aan de hele nacht dansen. Het mag en kon daar en dat was geweldig!

In 1997 ben ik voor de Televisie gaan werken als Geluidstechnicus later als cameraman en editor. Dit werk heb ik 15 jaar gedaan. Vooral bij het montage werk kwam mijn ervaring als danser van pas. Maar al te vaak moest je beelden op muziek monteren, het werd al snel duidelijk dat ik daar een gevoel voor had. Logisch, dansen, bewegen, muziek het was mijn leven.

In 2002 hebben mijn vriend Jitty en ik onze salon gestart Jitty’s Hair and Make-up. Een salon in het hoge segment. We hebben 6 man personeel. Ik doe het management en Jitty is de creatieve geest. Jitty en ik zijn mensen mensen, vanaf dag 1 dat we samen zijn hebben we vaak feestjes gehad, meestal een 100 tot 150 man gewoon in een huis met een tuin. Dat ging in de salon net zo door. Maar we zijn beide ook verkocht aan het podium, beide om te dansen. Jitty als showkapper en in de avonduren een mooie drag show. Als salon zijn we ook haarshows gaan geven en direct werd ik de regiseur van de shows. Muziek regelen, mixes maken, modellen scouten en de modellen de choreagrafie leren. Lichtplan maken, draaiboeken maken. Het waren best aardige producties. Onze laatste dikke show is al weer een paar jaar geleden, daar waren 250 mensen aanwezig en aan het einde van de show had iedereen in de zaal de handen in lucht en danste mee met de modellen op de tunes van de dj, die ik uitgezocht had. Emotie op het podium, ik heb dit altijd een mooi spel gevonden om dit te beheersen.

Inmiddels organsieren we ook DJ Drinks Deluxe. Dit is een event dat gehouden wordt bij ons in de kapsalon Jitty’s. Op dit event is de winkel gewoon open, maar in een bijzondere setting. Er draaien verschillende dj’s lekkere cocktail muziek, zoals Lounge, Jazz, Soul, Disco en Deephouse. Jitty maakt heerlijke hapjes en natuurlijk hebben we ook lekkere drankjes.

dj_ronald1599

Hoe ben jij achter de decks terecht gekomen?
Wij hadden vaker dj’s in de winkel staan. Op een bepaald evenement hadden wij 65 gasten via L’Oréal die een make-over zouden krijgen. 2 dagen voor het event belde de dj af. Dit terwijl we een duidelijke afspraak hadden. Met veel pijn en moeite de dag kunnen redden, maar ik wilde deze onzekerheid niet nog een keer. Ik dacht kom je hebt alle muziek al, je hebt smaak wat er gedraaid moet worden en zo perfect hoeft het ook niet. Wat nou als de salon wat dj-apparatuur koopt zodat we toegankelijk zijn voor dj’s die een keer willen komen draaien en je doet zelf een lesje om in geval van nood in te kunnen vallen? Met die vraag kwam ik bij DJ School Amsterdam, het concept op hun website stond me wel aan. Gelijk een super gesprek met de mede eigenaar Olivier Meijs. Goed ik een proeflesje doen, deck gekocht, eerste echte lesbundel gekocht en BAM! Schot in de roos! Het lukte! En ik vond het leuk.

En dan komt mijn persoonlijkheid naar boven. Ik weet hoe je iets moet leren en dat is uren maken, discipline. Talent in mooi meegenomen, maar echt iets leren dat hang af van je inzet. Mijn ervaring op de dansacademie, mijn hoog niveau in het snowboarden, mijn ervaring als wedstrijdzeiler allemaal vertelde mij TRAINEN!
Goed dan ga je trainen en dan zie je opeens zie je dat je stappen zet. Eerste feestje komt eraan, draaien en BAM iedereen schreeuwen van geluk. Ok ga je denken, misschien heeft het wel zin om nog wat meer lessen te doen. Dan boek je wat meer lessen en goed trainen in de hoop dat je resultaat gaat zien. Kijk ik had wel de hoop dat mijn ervaring als danser en mijn 15 jaar televisie achtergrond mij zouden gaan helpen, maar het moet toch maar blijken of dat zo is. En dat gebeurde, samen met mijn dj coaches en mijn inzet stond ik na 1 jaar trainen betaald te draaien, meerdere dagen per week.

Wat draai je en is dat een bewuste keuze?
Alles wat ik draai is een bewuste keuze, maar is deels ook zo gegroeid. Allereest is er de muzikale kant van mij die “echte” muziek waardeert. Echte muziek is voor mij als er muziek gemaakt wordt. Niet een trucje, oude disco, oude soul, maar bijvoorbeeld juist ook jazz muziek. Ik wist direct ik ga als dj ook jazz draaien, want ik wil dit meegeven aan mijn publiek. Aan de andere kant heb ik mijn liefde voor house muziek die in de IT tijd ontstaan is.

Dan komt er een tweede argument om de hoek kijken, als je veel wilt draaien moet je muziek draaien die op meerdere plekken gedraaid kan worden. Al heel snel viel bij mij dus de beslissing ik ga all round draaien maar wel met iets meer oude disco, soul en jazz. Uiteindelijk heb ik hier nog veel meer stijlen aan toegevoegd om een echte all round dj te zijn. Ik draai: disco, soul, funk, jazz, classics, pop muziek, deephouse, soulfull house, jacking house, deephouse, melodische house, progressive house, melodische techno.

Op een bepaald moment was ik aan het werk aan onze website en had op de koptelefoon een mix opstaan van Solomun. Daar gebeurde wat bij mij, ik durf met recht te zeggen dat hij 1 van de beste dj’s ter wereld is. Ik had direct zo iets dit wil ik ook! Goed dan ga je je hier een beetje in verdiepen en kom je voornamelijk uit bij Melodische House. Dit is nu echt mijn hoofdpassie geworden. De grap is dat de All round richting ik bijna net zo leuk vind!

Voor mij versterken die twee richtingen elkaar. Op all round kan ik meters maken, ik sta regelmatig in de Amsterdamse horeca te draaien (zelfs in 2020 het Corona jaar heb ik erg veel gedraaid voor publiek, al waren de omstandigheden anders) en ik maak daar lange sessies. 4 uur is normaal, maar ik maak wel eens sessies van 8 uur aan 1 stuk. Dat zijn gouden meters waar je echt leert draaien. Aan de andere kant als ik dan melodisch draai dan voelt het elke keer als thuiskomen. Melodisch draaien blijft voor mij het mooiste wat er is. Maar all round dus ook. Beide richtingen zijn mooi. Gelukkig hoef ik niet te kiezen.

Waar heb je zoal gedraaid?
Ik heb gedraaid op: 

 • Diversen Thuisfeestjen
 • DJ DRINK DELUXE Jitty’s Hair and Make-up
 • Bar Café Louis Davids
 • Hockey club Amsterdam
 • Bar Restaurant Lely
 • NDSM nightfestival
 • Mama Kelly
 • PRIK
 • Amstel 54
 • International film festival By The Sea
 • Wekelijkse radio show Melodic Fusion op AMF.fm

Welke apparatuur gebruik jij?
Momenteel heb ik de Pioneer XDJ-XZ, een Macbook Pro, een Mac Pro een eigen PA en licht.

Wat wil je Dancevenue nog meer vertellen?
Wat wil ik nog meer vertellen, ja dat zullen dan twee dingen zijn. Ten eerste onze show op AMF.fm met bijbehorende Spotify playlisten Melodic Fushion. Deze wekelijkse show die ik samen met mijn maatje Lody doe is voor ons echt goud. Wij struinen heel internet af naar de best tunes en wij durven alle stijlen met elkaar te mixen. Daarom melodic fusion, we houden de totale sound zoals het al zegt wel Deep en Melodisch, maar er kan zomaar een akoestische jazz nummer in zitten, of lekkere Latin sounds. Kom zeker een keer luisteren naar onze show en check onze spotify playlist, like and subscribe please.

Dan het tweede wat ik graag specifiek tegen mede dj’s wil vertellen. Voel de flow van de muziek, voel de flow van de avond. Kom in verbinding met de muziek, want als jij dat als dj doet gaat het publiek het ook voelen. Techniek kan je trainen zoals ik bij DJ School Amsterdam gedaan hebt. Maar uiteindelijk moet je los van de knoppen en muziek gaan maken. 

FEEL THE VIBE, SHARE THE VIBE!
Nou Ronald dat is gelijk een hele mooie afsluiter van dit leuke interview. Dank dat wij een kijkje in jouw DJ-leven mochten nemen. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de sound van DJ PRonX of wil je meer te weten komen? Neem dan een kijkje op zijn volgende accounts:

 

 

Share/Save/Bookmark