DJ Jean en zijn Madhouse
Interviews

DJ Jean tijdens het dancevenue interview met Emina Dinsdagavond ergens long agoo, 20:00:


Eem, wat heb je donderdagmiddag te doen?
- Nou gewoon, werken...
Kun je een paar uur vrijmaken aan het eind van de middag?
- Hoezo? Is het belangrijk?
Je mag een interview doen met DJ Jean....
- [totally flabbergasted] Oh ok....ik ga m'n best doen.....
("YESSSSSSsssssss yes yes yes" gaat er door mijn hoofd)

Het is dan ook wel een goed moment voor een interview, aangezien DJ Jean op 21 februari 2009 met een vette line-up een superfeest geeft in Ahoy'. Geen solo-project, maar een reeks van DJ's die wel, op z'n zachtst gezegd, een feestje weten te bouwen.

Donderdagmiddag 29 januari 2009, 16:15; de lobby van The Westin Hotel in Rotterdam:
Sippend aan een kopje thee wachten we totdat we naar boven mogen om DJ Jean aan ons vragenvuur bloot te kunnen stellen. Mijn eerste grote interview en ik heb geen greintje spanning!

Eenmaal boven maken we kennis met DJ Jean. Wat een superaardige vent is het! We ploffen neer op de bank en ik begin, met gepaste zenuwachtigheid, aan het interview....

Je hebt er vandaag al een aantal interviews op zitten, hoe vind je het tot nu toe gaan?
Ja lekker snel, gezellig ook. Ik was een beetje bang om steeds maar in herhaling te vallen, maar dat valt reuze mee. Je blijft dat natuurlijk houden. Jij hebt nu statistisch gezien een grote kans dat je vragen gaat stellen die al gesteld zijn. Maar dat maakt niet uit. Dus barst maar los! 

Ik neem een goede hap adem en ik ga verder met het gesprek.

Wat verwacht je van MadHouse in het Sportpaleis Ahoy'?
Hopelijk natuurlijk een druk, gezellig, maar vooral vet feest! Er zijn 2 zalen, de Eclectic Area en een mainstage, de MadHouse Area, die allebei muzikaal op een heel andere manier zijn ingericht. De mainstage is Housegericht en de Eclectic Area is meer gericht op Techno en Eclectic, van alles wat, met een heel gevarieerde line-up.  

Wat is de gedachte achter de Eclectic Area geweest?
Het is wat er op het moment heel erg gaande is in Nederland in het clubcircuit, Dirty House, de sound die ik zelf veel draai. Ik ben zelf niet iemand die gevangen wil zitten in 1 ding. Ik heb moeite met muziek in hokjes plaatsten. Ik spreek dan over Dance en Clubhouse in al zijn vormen, en dat is tegenwoordig heel gevarieerd. Je ziet dat veel muziekinvloeden terug te vinden zijn in House. Het is een wereldwijd fenomeen geworden, je hoort veel latin-invloeden, R&B of Hip Hopsamples en vocalen uit allerlei stijlen muziek. Zelfs uit de jazz komen er accoordjes of basslijntjes terug in de house van tegenwoordig, waardoor het een soort allegaartje is geworden, wat mij juist heel erg aanspreekt. In de Eclectic Area moet niks en mag alles, wat past in die gedachte.

Toen je net begon, had je niet kunnen bedenken dat je ooit zo'n groots georganiseerd feest op je naam zou hebben staan. Hoe sta je daar in?
Ik ben begonnen in een tijd dat het fenomeen dj's nog niet bestond, laat staan dat ze een popsterrenstatus hadden! Ik moest na het draaien zelfs nog de vloer aanvegen of glazen ophalen. De dj was wat gewoon bij de avond hoorde. Ik had toen al veel plezier in het draaien van plaatjes en nu nog steeds. In de loop der jaren ben ik er wel veel meer geld mee gaan verdienen. De status van dj is veranderd en de belangen die er meespelen ook. Maar dat is nooit mijn doel geweest. Ik heb het pure geluk gehad dat ik dit heb bereikt met mijn hobby. Ik doe nog steeds hetzelfde als wat ik toen deed, ik ben het plezier in het plaatjes draaien nooit kwijt geraakt, sterker nog, het is alleen maar veel groter geworden en daarbij kan ik ook nog een heel leuk leven leiden. Mij komt dat goed uit aangezien ik een best wel rebels leven leid, en dat zie je ook terug in Madhouse. 

De mensen die naar MadHouse komen op 21 februari, komen voor jou als main-dj. Wat voor gevoel heb je daarbij?
Een beetje een euforisch gevoel, uiteraard. Spanning kan ik het niet noemen, ik heb in de loop der jaren zoveel op grote feesten en festivals gestaan zoals bijvoorbeeld DanceValley. Dit is wel iets bijzonders, maar dan meer qua eergevoel. Zenuwachtig zijn ken ik niet meer. Ik heb het ook niet nodig om goed te kunnen draaien. Ik ben altijd al vanuit mijzelf, uit mijn dj-zijn, getriggerd optimaal te draaien, het maximale te geven aan mijn publiek en dat zal met dit feest niet anders zijn. 

Je pakt het wel anders dan bijvoorbeeld Tiësto of Armin van Buuren. Het wordt voor jou geen solo-show, maar het feestje wordt met meerdere dj's gemaakt. Is dat een bewuste keuze geweest?
Het is niet mijn streven de popsterrenstatus te halen. Ik ben toch meer de dj. Ik heb liever niet dat het om mij draait. Ik wil lekker draaien en daarnaast ook genieten van alles wat er omheen gebeurt. Ik wil liever een schakel zijn in het geheel, dan dat ik het middelpunt ben. Ik heb dat ook nooit geambieerd. Ik heb bijvoorbeeld ook liever niet dat wanneer ik draai er allerlei lichten en spots op mij gericht zijn, waardoor het publiek naar mij gaat staan staren, in plaats van dat ze met zichzelf bezig zijn, lol hebben en genieten van de muziek. Vandaar dat we hebben gekozen voor een groot clubconcept waarin ik toevallig de hoofdrolspeler in ben als dj.

De line-up is watertandend goed. Hoe is die tot stand gekomen? Toch geen natte-vinger-werk?
Nou, eigenlijk wel! Er zit wel een klein beetje een lijn in. Het belangrijke voor mij was, dat ik iets heb met de dj's die gaan draaien. Hetzij op persoonlijk vlak, hetzij op muzikaal vlak. In eerste instantie moeten ze natuurlijk wel supergoed kunnen draaien. Maar ik heb liever iemand die iets minder goed draait, maar qua persoonlijkheid te gek is. Daarmee is hij dan een toevoeging aan de atmosfeer van het feest. Sommigen, zoals Billy the Klit en Frederik Abas, zijn net zo gek als ik, ik vind het geweldig dat we samen op dit feest draaien. Omdat we hetzelfde denken over feesten, kunnen we er een onwijs gek goed feest van maken. Daarnaast zijn er ook dj's bij die je niet zo snel op een feest van mij zou verwachten, zoals Benny Rodriguez. Hij is wel wat serieuzer, maar ik vind zijn sound heel goed en ik vind hem een hele goede muzikale toevoeging aan het geheel. In de Eclectic Area staan er aantal jonge gasten zoals een Vato Gonzalez en Hardwell die heel populair zijn bij jong publiek, maar ik erg goed vind draaien. Ik heb een paar keer met ze op festivals gestaan en dat ik dacht van: "Fuck, wat zijn zij goed!" . Wat zij op 20-jarige leeftijd kunnen op muzikaal gebied, ben ik erg van onder de indruk. DJ Rockid ken ik niet zo goed, maar ik weet dat hij fantastisch is met zijn skills, die gast doet dingen waar ik niet aan kan tippen en dat kan ik erg waarderen. Zo heeft iedereen zijn eigen toegevoegde waarde aan het feest. 

Geef je die jonge gasten zoals Vato Gonzalez of Hardwell dan een kans door ze te vragen voor zo'n groot feest?
Die kans hebben ze van mij niet nodig. Op dit moment zijn ze al bekend onder het publiek. Het laatste jaar hebben ze zich kunnen bewijzen op diverse festivals. Maar voor hetzelfde geld was ik ze eerder tegengekomen en dan had ik ze ook geplaatst en ze hadden die kans dan ook echt verdiend. Dat ze gevraagd zijn om met mij te draaien, hoop ik dat ze dat zien als een soort erkenning van hun kunnen.

En zo ronden we het gesprek af. Na een foto samen met DJ Jean, minder zenuwachtig maar nog steeds vol spanning neem ik, met 3 dikke zoenen, afscheid van hem . Ik kan niet wachten totdat ik in Ahoy' sta op 21 februari, vet feest aan het vieren, samen met nog 10.000 man!!!

-Emina-

Sandra (fotografie) en Emina (interview) na het interview met DJ Jean (Het was een leuk gesprek)

 

MADHOUSE: THE VERY, VERY DIRTY & ECLECTIC EDITION
Zaterdag 21 februari 2009 - Sportpaleis Ahoy' Rotterdam

Tickets verkrijgbaar via:
Paylogic www.udc.nl/tickets / 0900 - 9000 500 en
Ticketservice www.ticketservice.nl /0900 - 300 1250

Entreeprijs: € 39,- excl. Fee

www.clubmadhouse.nl

 

 

Share/Save/Bookmark