Mark Norman - Een kleurenspectrum aan 'Colours'
Interviews

ImageVandaag heb ik een afspraak staan voor een interview met Mark Norman en waar ik normaal toch altijd wat zenuwachtig ben voor een interview heb ik daar nu geen last van! Vorig jaar, vlak voor de release van hun ‘Synchronisity' album, had ik een interview gedaan met Norman en het feit dat ik het destijds zo'n spontane en relaxte jongen vond gaf het mij ditmaal in het geheel geen stress om beide heren nu aan de tand te voelen - knallen maar Spangenstijl.

 

Vandaag heb ik een afspraak staan voor een interview met Mark Norman en waar ik normaal toch altijd wat zenuwachtig ben voor een interview heb ik daar nu geen last van! Vorig jaar, vlak voor de release van hun ‘Synchronisity' album, had ik een interview gedaan met Norman en het feit dat ik het destijds zo'n spontane en relaxte jongen vond gaf het mij ditmaal in het geheel geen stress om beide heren nu aan de tand te voelen - knallen maar Spangenstijl.Om zowel mezelf als beide heren op gemak te stellen heb ik besloten om op bekend en neutraal grondgebied het interview te houden en wel bij Zoetermeerse Club Players. Reden voor dit interview is wel het heuglijke feit dat het duo binnenkort hun nieuwe CD ‘Colours' uitbrengen en daar wilde ik ze zeker even over spreken.

Als voorbereiding heb ik natuurlijk deze CD goed beluisterd en het eerste wat me opvalt is wel het vele gebruik van vocals. In mijn eerste interview met Norman over hun overwegend instrumentale CD ‘Synchronisity' was al naar voren gekomen dat de mannen in de toekomst zeker meer vocals wilden gaan gebruiken. Nou, dat is ze zeker gelukt, de nieuwe Mark Norman CD is een nagekomen belofte die in iedere muziekkast thuishoort. (Ik kan nog niet te veel over het album vertellen maar hou de recensie pagina van onze site in de gaten want het is echt een aanrader).


Mijn eerste vraag is natuurlijk wat de heren zelf van het album vinden en of het inderdaad aan de eigen verwachtingen voldoet.

"Ja ik ben er wel tevreden mee", zegt Mark, "het was heel leuk om eens een hele andere kant van onze muziek neer te zetten en de naam ‘Colours' doet wat mij betreft dan ook de CD eer aan. De vele verschillende sounds maken het daarmee ook kleurrijker!!"

"Ja inderdaad, de afzonderlijke tracks hebben allemaal wel een andere kleur qua sound, dus komt de titel ‘Colours' goed tot zijn recht! Het is gewoon een mooi compleet plaatje geworden, de tracks zijn mooi, maar ook de CD zelf ziet er naar ons idee grafisch gezien heel sterk uit", vertelt Norman.

Ik vraag me hardop af of het niet heel moeilijk is om het idee, wat je in je hoofd hebt, ook in een echt muziekstuk om kunt zetten?

"Ja dat is ook erg moeilijk, maar vooral met vocals erin wordt het alleen maar nog lastiger", aldus Mark. "We hebben eerst geprobeerd om bij een track een bepaalde stem te zoeken, maar al gauw blijkt dat deze manier van werken niet te doen is. Je hebt zo'n duidelijk beeld van waar je naartoe wilt en dat is heel moeilijk om aan een vocalist weer te geven."
Norman beaamt dit direct en voegt toe: "Nou, we hadden duidelijk een bepaald beeld voor ogen maar dat kwam er gewoon niet goed uit, het maakte niet uit hoe goed de vocalist ook was. Er restte ons niets anders dan het over een andere boeg te gooien. We zijn eerst gaan zoeken naar mooie vocals en daar zijn we toen muziek omheen gaan bouwen en dat werkte geweldig."

Nu hebben jullie het voordeel dat je dingen tegen elkaar aan kunt houden en altijd feedback kunt krijgen, maar hebben jullie tussentijds nog momenten gehad dat je een track aan een derde laat horen voor feedback, zeg maar een andere kijk op zaken?

"Nee hoor", zeggen beiden in koor, "eigenlijk doen we dat nooit, omdat je weet dat een track nog niet afgerond is en je dan aan iemand iets laat horen waarvan je zelf al het gevoel hebt dat het nog lang niet klaar is en daarmee dan misschien een vertekend beeld kan geven."

Zo pratend over muziek komen we natuurlijk ook uit op de DJ kunsten van Norman.
Ik vraag mezelf af of de DJ die produceert, een producent is geworden die draait? Of komt dit doordat er zoveel in het buitenland gedraaid wordt?
Norman vertelt dat hij inderdaad heel veel in het buitenland geboekt staat en het hierdoor misschien lijkt dat er vanuit een Nederlands oogpunt minder gebeurt op het DJ vlak.
Mark haakt hierop in door te vertellen dat er eigenlijk minder geproduceerd wordt dan in voorgaande jaren. Een tijdlang heeft de nadruk gelegen op het maken van remixen maar nu is de focus echt op eigen producties komen te liggen!

Het is heerlijk praten met de mannen omdat beide heel open zijn over hun visie op de muziek en niets is leuker voor een interviewer dan eerlijke meningen krijgen! Ik neem nog een kop koffie om de keel te smeren en dan gauw verder babbelen over de veranderende, Nederlandse Dance scene.

Het valt een ieder wel op dat er een duidelijk commercialisering aan de gang is, iedere DJ draait de muziek die verkoopt maar ik vraag me juist af of dat niet bijdraagt aan de vervlakking in de scene?

"Hmm, dat is een lastige", zegt Norman, "het is voor een DJ natuurlijk ook belangrijk om te draaien waar het publiek voor komt, maar ik denk dat het daarom ook heel belangrijk is om een duidelijke sfeer neer te kunnen zetten."
"Ik denk dat doordat wij muziek maken en draaien waar we ons goed bij voelen we altijd dicht bij onszelf blijven en dat is toch ook iets waar je als DJ rekening mee dient te houden. De scene zal altijd in beweging blijven en daarin zal je de ene keer meer meegaan dan de andere keer!", aldus Mark.

Ik herinner me opeens dat er vorig jaar voor ‘Synchronisity' een CD release tour was georganiseerd met daarnaast de 80 days tour. Gaan jullie dit jaar ook weer zo'n geweldige tour maken?
"Ja, we gaan wel een release tour doen maar dan wel minder hectisch dan de 80 days tour van de vorige keer. Deze keer gaan we onze CD pas echt in een aantal leuke plaatsen op deze wereld ‘uitbrengen'. Natuurlijk gaan we volgende week (9 november 2007; red.) in Club Players al wat laten horen tijdens de Black Hole Night, maar we gaan ook nog naar Kiev, Houston en Los Angeles om maar er maar een paar op te noemen", vertelt Mark.

Mijn wens staat al vast; ik word in mijn volgende leven DJ! Maar hebben jullie nog wat te wensen of dromen?

"Ja natuurlijk, je moet als mens altijd wat te wensen of te dromen hebben", zegt Norman, "zo lijkt het mij nog altijd geweldig om op een Extrema op de Progressive Stage te draaien. Lekker diep gaan, heerlijk lijkt me dat!"
"Ja, of een keer samenwerken met een grote ster zoals een Nelly Furtado, of een Justin Timberlake, you name it", zeggen beide mannen. "Ja en natuurlijk is een hit scoren ook een ultieme droom."

Nou volgens mij zit die hit wel goed want ik heb zeker één track gehoord met een geweldige hitpotentie!

Tenslotte willen jullie nog iets met de lezers delen?

Beide: "Ja, dat we het geweldig vinden dat iedereen ons zo steunt en dat we hopen dat iedereen dit blijft doen. En natuurlijk tot ziens in Players maar vooral ‘koop ons album!'

Nou ik ben overtuigd, deze twee mannen zijn:
a) Geweldig aardige kerels
b) Geweldig muzikaal
c) De makers van een CD die je niet mag laten schieten!!

Ik ben overstag! ‘Colours' komt mijn CD speler voorlopig niet meer uit!


Groetjes,

Spangen

Share/Save/Bookmark