Around the World in 80 Days with Cor Fijneman & Mark Norman.
Interviews

Vrijdag 3 maart dan is het zover, de kick off van de wereldtour van de dj’s Cor Fijneman en Mark Norman in de megaclub Kokorico in Zomergem Belgie. De volgende dag zaterdag 4 maart staat het duo in de Asta te Den Haag voor de enige Nederlandse gig. Voor hun vertrek was er voor de pers gelegenheid geschapen beide heren aan de tand te voelen over deze prestigieuze wereldtour. Liza de Diva had hiervoor een ontmoeting met hen

Vrijdag 3 maart dan is het zover, de kick off van de wereldtour van de dj’s Cor Fijneman en Mark Norman in de megaclub Kokorico in Zomergem Belgie. De volgende dag zaterdag 4 maart staat het duo in de Asta te Den Haag voor de enige Nederlandse gig. Daarna volgt de rest van de wereld en zal dit duo via Duitsland, Scandinavië, Rusland, Oost Europa, Midden Oosten, Azië, Noord Amerika, de VS, Engeland en als laatste Aruba weer terugkeren op Nederlandse bodem. Ruim 35 gigs verspreid over 20 landen in 80 dagen! De dj’s Cor Fijneman en Mark Norman in de voetsporen van Jules Verne.
Voor hun vertrek was er voor de pers gelegenheid geschapen beide heren aan de tand te voelen over deze prestigieuze wereldtour. Liza de Diva had hiervoor een ontmoeting met hen in hun aller hometown Breda, in Café Gold op de Grote Markt.

De eerste vraag, is een vraag die jullie al vaker gesteld zal zijn , hoe is het idee van deze unieke tour ontstaan?
Norman: nou we waren een keertje dronken, hahaha.
Cor: ja deze vraag is ons inderdaad al heel wat keertjes gesteld, maar ik wil hem graag weer voor jou beantwoorden hoor. We waren een keertje aan het brainstormen met ons allen hoe het nu verder moest met ons. Ik bedoel Norman en ik hadden beiden al onze eigen tour gehad ter introductie van onze artiesten albums Synchronicity en Monologue en daarom moesten we weer met iets anders en nieuws komen wat de aandacht zou trekken.
Norman: ja en toen kwamen we op het idee van een wereldtournee a la Jules Verne. Dit boek van Jules Verne is universeel en bekend bij iedereen over de hele wereld. Jules Verne was destijds ook vernieuwend, net zoals wij dit nu ook zijn met onze tour. Het leek ons een heel goed plan dat goed aansloot bij wat wij beiden hiervoor gedaan hadden.

Hoe is het thema voor jullie tour verder tot stand gekomen?
Norman: Ja toen we eenmaal het idee van Jules Verne hadden, is daar samen met een ontwerperbureau (V-Media uit Leeuwarden) het gehele thema verder uitgediept en is het bijpassende promotiemateriaal ontworpen.
Cor: We hebben ook erg gelachen toen we die foto’s gingen maken voor de flyers en posters. We hadden onze pakken aan en hoeden en jassen gehuurd bij een zaak in Breda en de foto’s zijn gemaakt hier bij de Asterdplas (Breda Noord). Liepen we daar ’s morgens vroeg, (met fotograaf CrazyEddy), tussen de mensen die hun hondjes uitlieten en zich afvroegen wie wij waren en wat we daar aan het doen waren. Hahaha.
Liza de Diva: maar het resultaat mag er zeker zijn! Het promotiemateriaal is werkelijk schitterend!
Cor en Norman: bedankt, ja daar zijn we eigenlijk best wel trots op.

Jullie hebben beiden een trouwe groep fans in Nederland. Is het dan niet jammer dat er slechts één gig is in Nederland? Is dit een bewuste keuze of is de vraag vanuit het buitenland groter dan vanuit Nederland zelf?
Cor: Nou nee, het gaat niet om de vraag, dat moet je anders zien. Het is een wereldtournee en we moeten in die 80 dagen erg veel landen bezoeken. Nederland is daar één van en ook nog vergeleken bij een hoop andere landen, een erg klein landje, dus daarom maar één gig hier. We doen in andere landen ook maar één plaats aan. Ja, behalve in de VS , dat is zo groot daar doen we meerdere plaatsen aan. Hiermee benadrukken we ook de exclusiviteit van de clubs en de plaatsen waar we komen met de tour.

Hoe is het tourschema tot stand gekomen?
Norman: Nou toen we eenmaal het idee hadden en het thema was uitgewerkt hebben we overal over de hele wereld promotors benaderd met onze plannen. Eigenlijk was iedereen gelijk enthousiast.
Cor: Ja het was voor iedereen ook erg interessant om mee te doen, omdat we het hele concept al klaar hadden. Wij zorgen voor de promotie dus daar profiteert iedereen natuurlijk van.
We hebben ook getracht om zo een logisch mogelijke indeling van ons tourschema te maken, zodat ook de reisafstanden tussen de landen aantrekkelijk bleven. Niet alleen qua reistijden, maar ook financieel gezien. Het is voor een promotor b.v. uit Japan financieel natuurlijk veel gunstiger om ons te boeken vanuit Korea , dan vanuit Nederland. Iedereen die we benaderd hebben wilde daarom gelijk mee doen en zij zorgden dan ook graag voor onze accommodaties.

Mark Norman bestaat uit 2 personen, hoe gaat dat met de tour, wie gaat er allemaal mee?
Cor: We gaan gewoon lekker met zijn tweeën op pad , Norman en ik. Ach ja we hebben wel voorstellen gehad van mensen die ons graag wilde begeleiden als onze roadies of iets dergelijks, maar we zijn de Rolling Stones niet die met een geheel gevolg reizen, hahaha.
Norman: Mark (de andere helft en producer van het duo Mark Norman) en Hugo (hun manager) komen ons regelmatig opzoeken. Die nemen dan af en toe ook wat nieuw muziekmateriaal voor ons mee.

ja idd . Hoe doen jullie dat? Ik bedoel 80 dagen om de wereld, hoeveel platenkoffers moet je dan in hemelsnaam wel niet meenemen?
Cor: koffers en koffers vol hahahha, nee hoor, we nemen vooral veel cd’s mee en de muziek die gaan we ook speciaal al van te voren uitzoeken . Daar zijn we al poosje mee bezig. En ja net wat Norman zegt Mark en Hugo nemen af en toe ook nog wat mee.

ik las ook dat jullie ook speciaal beeldmateriaal hadden gemaakt voor de tour. Hoe gaat dat dan in zijn werk als er geen VJ mee gaat?
Cor: Inderdaad er is een speciale DVD gemaakt passend voor deze 80-days tour. Een soort documentaireachtige beleving die we in ieder land waar we zijn kunnen tonen. We maken dan gewoon gebruik van de plaatselijke VJ’s. Ook de aankleding van de locaties zal overal dezelfde “Jules Verne�sfeer uitstralen.
Liza de Diva: 80 dagen op elkaars lip. Gaat dat goed komen jongens?
Norman: hahaha, denk het wel en anders trek ik Cor ff naar buiten voor een robbertje knokken, hahhaha.
Liza de Diva: buiten de gigs om, staat er dan nog wat op jullie programma?
Cor: Jazeker dan hebben we interviews met de plaatselijke pers voor locale programma’s.
En natuurlijk ook het schrijven van het speciale “80 days� dagboek dat we voor de speciale website (www.80daystour.com) gaan bijhouden voor de fans.

Wat gaan we tijdens de tour horen veel solo of B2B?
En wat voor muziekstijlen?

Cor: Het zijn overal minimaal 4 tot 5. 6 uur gigs, dus we gaan afwisselend stukjes zelf, solo, draaien en ook B2B. Het e.e.a. hangt ook van de locatie af. In een grotere hal of iets dergelijks zullen we anders gaan draaien dan in kleinere clubs. In het buitenland prefereert men ook een meer rustige en langzame opbouw van de muziek in een set.
Norman: Ja het is ook echt typisch Nederlands om gelijk hard te gaan . In Nederland moet altijd alles knallen.
Cor: Ja terwijl je in ander landen ook rustig progressive kan draaien. Zeker in kleinere clubs zullen we daar mee beginnen. Onze sets zullen tijdens onze tournee dan ook variëren van progressive tot de hardere stijlen. En op de grotere locaties zullen we denk ik iets meer van onze bekende tracks laten horen, terwijl we in kleinere clubs misschien wel wat meer kunnen experimenteren met onze muziekkeuze.
Norman: die variatie maakt het voor ons als dj’s juist zo interessant en leuk!
We zullen ook gelijktijdig met deze tour een “80 Days Tour�-CD uitbrengen. Een dubbel CD, waarvan Cor ééntje in elkaar breit en ééntje gemixed is door mezelf. Hierop zullen al onze persoonlijk favoriete releases aan bod komen, zodat de mensen die de tour bezocht hebben de avond nog een keertje kunnen herbeleven.
Cor: Ook zullen er diverse extra’s met deze CD’s geleverd worden zoals bijvoorbeeld ouderwetse tickets, waarmee je gratis via onze website extra tracks kunt downloaden. En de speciale “80 Days Tour�-thema sound kan je hiermee ook gratis downloaden. En daarnaast zijn er nog meer extra’s te vinden, maar dat ga ik allemaal niet verklappen, dat moeten jullie zelf maar gaan bekijken.

Gaan jullie in de toekomst nog meer samenwerkingsverbanden aan?
Cor: Op Trance Energy moesten we ook goed met elkaar samenwerken, want daar stonden we met 2 dj booths naast elkaar. We hebben van te voren met elkaar overlegd wat we gingen doen en moesten ter plekke ook goed op elkaar inspelen. Dat was even een soort van klein voorproefje van wat de 80 days tour zal gaan brengen, hahaha.
Norman: En we zullen in de toekomst zeker nog vaker samen de studio induiken voor een mix.

Tot slot; kunnen jullie vriendinnen jullie wel zo lang missen?
Norman: hahaha, nou ja ze denkt er wel sterk over om de laatste gig op Aruba mee te gaan maken.
Cor: ja daar had mijn vriendin ook wel oren naar.
Liza de Diva: dus dat wordt dan een speciale afsluiting voor jullie van deze indrukwekkende tour daar op het zonnige eiland Aruba.
Cor: Ja zeg dat wel. Op 20 mei is daar de officiële afsluiting van de “80 days tour�
Een strandfeest met een capaciteit van 4000 personen, met de ondergaande zon op de achtergrond op een tropisch eiland. Ach dat is toch de droom van iedere dj, hahahaha.
Liza de Diva: nou de droom van menige partyliefhebber, denk ik, zou ik ook wel willen meemaken, hahaha.
Vertrekken jullie gelijk daarna dan weer naar Nederland?
Cor: Nee, we komen 26 mei terug naar Nederland en zullen op gepaste wijze deze “80 days tour around the world� in Breda beëindigen.
Liza de Diva: En ik weet hoe, hou mijn hart vast, maar zal de verrassing van deze laatste tocht al la Jules Verne niet gaan verklappen.

Dit was Liza de Diva voor Dancevenue en zij dankt beide heren voor het gezellige interview en wenst ze een goede vaart en veel muzikaal genot!
Willen jullie deze wereldreizigers aan het werk zien en horen, dat kan dan op vrijdag 3 maart in Kokorico te Zomergem, Belgie. En op zaterdag 4 maart in de Asta te Den Haag.

Website van de tour: Around the World in 80 Days
Website Cor Fijneman: www.djcorfijneman.com
Website Mark Norman: http://www.mark-norman.com
Website Blackhole: blackholerecordings.com

 

Share/Save/Bookmark