Dancevenue in gesprek met Kevin Saunderson
Interviews

Zenuwen

Op een grauwe maandagavond zaten Rick en ik samen in de auto op weg naar Amsterdam. Nou diegene die mij kennen weten dan wel dat er echt iets belangrijks aan de hand is want Spangen naar 020. En wat belangrijks was er inderdaad aan de hand, want met een beetje hulp van mijn vriendinnetje Gwendoline was het gelukt om een afspraak te maken met een van de grondleggers van de techno, Kevin Saunderson.

Vanaf het moment dat ik de afspraak met hem had gepland totaan het moment dat ik met Rick in de auto nog wat zat voor te bereiden was er dan ook een gezonde spanning, want ja ik zou toch maar mooi even een ontmoeting hebben met de man die de grondlegger is van mijn muziekstijl. Van iedereen die hem persoonlijk kent had ik al gehoord dat het een superrelaxte man was en daar ging ik dan ook maar vanuit.

Voor degene die Kevin Saunderson niet kennen, ik vraag me dan trouwens wel af waar deze mensen hebben uitgehangen de laatste 20 jaar … ;-)
Zal ik hem eerst een kort introduceren.

Kevin Saunderson.

Geboren in Brooklyn, maar al jong verhuisd naar Detroit waar hij samen met 2 vrienden Juan Atkins en Derrick May studeerde. Juan kan worden gezien als de motivator van Derrick om muziek te gaan maken waar Kevin op dat moment nog alleen oog had voor het draaien.
Na een jaar intensief met Derrick mee te hebben geleefd in het creatieve proces van platen maken werd Kevin ook gevangen door het virus en wilde hij zelf ook gaan produceren.
“Aangezien Juan heel erg onder de indruk was van Europese electronische muziek zoals Kraftwerk en Depeche mode waren die invloeden ook sterk terug te horen in onze stijl�: volgens Kevin.

In 1987 was Kevin bezig een plaat te maken en was alleen nog op zoek naar vocals. Met hulp van een vriend werd Paris Grey gevraagd en zij nam dan ook de vocale op voor de inner city song Big Fun. Eigenlijk was Kevin deze track alweer vergeten totdat een Engels Label een compilatie album wilde maken van de Detroit sound. Hij hoorde het nummer Big Fun en dit moest gewoon op de CD. Niet lang daarna werd Big Fun op single uitgebracht en werd het een grote hit door heel europa.

En nu zit ik dus met deze man in een grote woonkamer van een Amsterdams hotel waar ik wegzak in de atmosfeer van het verleden en op de een of andere manier past dit wel bij dit gesprek. Na een korte introductie van onze site beginnen we aan wat een erg gezellig gesprek blijkt te worden.

Omdat de meeste mensen wel weten wie Kevin Saunderson is vraag ik hem wie Kevin Saunderson nog meer is. Naast de muziekliefhebber blijkt hij ook een sportfanaat te zijn. Op school was sport al zijn passie en hij denkt zelf dan ook dat deze passie ervoor heeft gezorgd dat hij de concurrentie die in de muziekwereld is aan heeft gekund en het zo ver heeft geschopt als hij nu is. Gek op de stad maar ook op zoek naar rust is hij verhuist naar een rustige voorwijk van Detroit zodat hij het beste uit deze 2 kan halen…
In de tijd die hij nu heeft naast draaien en produceren probeert hij dus ook tijd vrij te maken voor basketbal, yoga en pilates.
Gevraagd naar zijn favoriete baseball team Detroit Dodgers, waar hij een tijd coach van is geweest. Momenteel heeft hij alleen nog geholpen om 2 jeugdteams op te zetten en verder is hij niet meer bezig met de coaching.
Sprekend over Detroit kom je natuurlijk al snel op het Detroit movement festival wat dit jaar van naam is verandert in FUSED in Detroit. Dit festival dat 3 dagen duurt werd vorig jaar bezocht door 1 miljoen bezoekers en dat allemaal op een gratis festival…. Dat zijn pas feesten. Vorig jaar was er een grote input van Nederlandse DJ’s en ik ben dan natuurlijk ook nieuwsgierig hoe het er dit jaar uit gaat zien. Ook dit jaar zullen er vermoedelijk welweer een aantal Nederlandse DJ’s geboekt worden omdat het aanbod hier ook erg goed is. Vorig jaar was een super editie en dit wil de organisatie natuurlijk dit jaar weer overtreffen

Van Detroit maken we de stap naar Miami waar eind deze maand het World Music Conference plaats gaat vinden. Dit jaar (redactie: 2005) is de planning dat Kevin daar naartoe gaat, aangezien hij niet elk jaar gaat. Aangezien het dit jaar voorjaarsvakantie is in de USA verwacht hij een gigantische drukte. Hij is niet van plan om naar Ultrafest te gaan dit feest is een feest wat tegelijkertijd word gehouden met WMC en dit is het grootste festival in Florida. Kevin blijft in het kleinere clubcircuit om daar zelf te draaien en feesten.

Nederland

Vanuit Florida maken we nu dan de vlucht naar Nederland, want ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig wat hij vind van onze festivals. Kevin is erg enthousiast over de kwaliteit van de festivals en verbaasd zich over de grote hoeveelheid festivals die hier in een korte periode worden gegeven die toch altijd weer uitverkocht raken. Net zoals meerdere mensen had hij ook gedacht dat de hype op de festivals wel aan zijn eind zou zijn geraakt…

De roadmanager van Kevin ook Kevin genaamd schuift ondertussen aan en deze rustige man knikt gedurende ons gesprek regelmatig goedkeurend…

Kijkend naar het huidige aanbod van muziek heb ik me vaak afgevraagd hoe gek het nog kan worden, de meest vreemde combinaties komen voorbij en muzieksoorten waarvan ik zoiets heb van moet dat nou… Ook dit leg ik voor aan Kevin en als voorbeeld van een nieuwe muziekstroming vraag ik hem naar de in Nederland upcoming muziekstroming TechTrance. Kevins reactie is kort en duidelijk en gelukkig zijn onze meningen gelijk… TechTrance is een onmogelijke combinatie, aangezien hij niet van Trance houdt.
Sprekend over trance komen we uiteraard op Tiesto, die natuurlijk de Nederlandse vertegenwoordiger van Trance is. En ik vraag me af of Kevin zich een Kevin Saunderson in Concert voor kan stellen in de USA. Hierom moet hij wel lachen omdat house in Amerika, zoals ik al had gedacht meer underground is en ook omdat het grootste gedeelte van Amerika meer into Trance zijn, kan hij zich geen stadion vol feestgangers voor hem voorstellen. Maar het moet Kevin toch van het hart dat hij Tiesto een topperformer vind en dat het natuurlijk geweldig is dat iemand met zijn hobby het zover kan schoppen.

Zoals al eerder gezegd werd het een gezellig gesprek en ondanks dat ik me zo zenuwachtig had gemaakt van te voren liep het eigenlijk allemaal vanzelf en zo kwamen we ook eigenlijk automatisch op het verschil tussen de Nederlandse en detroit techno. Hier moet Kevin wel even over nadenken en uiteindelijk komen we tot de conclusie dat er weinig verschillen zijn. In Nederland zijn er erg veel goede techno dj’s en de kwaliteit van de muziek die word gemaakt vind hij ook top dus feitelijk zijn de verschillen minimaal.
Nieuwsgierig als ik ben vraag ik dan ook naar zijn favorieten, naar de DJ’s die innoverend zijn in zijn ogen. aangezien ik zelf zo tegen hem opkijk en hij al zo lang meedraait kon ik me niet voorstellen dat hij ook tegen DJ’s op kon kijken.
Direct komen er 2 namen naar voren die hij als heel innovatief ziet: helaas zijn beide heren al overleden. Het zijn Larry Levin en Ron Hardy van de Music Box uit Chicago. Achteraf gezien vraagt hij zich af of ze nu ook inderdaad vernieuwend waren of dat dit leek omdat hij zelf toen zo opging in de muziek.
Momenteel vind hij Laurent Garnier erg vernieuwend.

Nederlandse DJ’s die Kevin erg waardeerd zijn Michel de Hey, Jon Vaighn, Dimitri en natuurlijk Benny Rodrigues.

Zoals in mijn introductie al gezegd, is Kevin vanaf het begin dat hij met muziek bezig is ook bezig met produceren. Ik vraag me dan ook af hoe een plaat tot stand komt. Kevin begint te vertellen dat hij eerst meestal de muziek heeft. Op dat moment komt er ook gevoel in te liggen en dan word de tekst erbij gemaakt. Soms schrijft hij deze zelf, maar ook verteld hij dat hij nou niet echt poëtisch is en dus ook regelmatig teksten van andere gebruikt.
Binnenkort komt er ook weer een nieuwe productie van Kevin op de markt … Say something van Kevin Saunderson introducing Inner City, dus dat beloofd wat

Aan alle leuke dingen komt een eind dus ook aan ons gesprek, maar niet voordat ik hem vraag wat nu voor iemand die al zoveel heeft bereikt de ultieme uitdaging nog is : Het antwoord verbaasd me wel wat, maar het komt zo spontaan op dat het duidelijk een wens van hem is… Muziek schrijven voor een film.

Als ik vraag wat hij tot slot nog aan de bezoekers van www.dancevenue.nl wil vertellen zegt hij te hopen veel van onze bezoekers in Detroit terug te zien tijdens Fused in Detroit. Om meer over dit festival te zien kijk op
www.fused.indetroit.com
www.worldofdeep.com

Spangen is nog even onder de indruk en gaat een plaatje opzetten…

Kuzzelssssssssssss

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Share/Save/Bookmark