Onbegrip
Column

Op een luie vrijdagmiddag zat ik wat over het forum van partyflock te browsen toen mijn oog viel op een topic met de volgende titel: In Kameroen strijkt men de borsten van tienermeisjes plat. Vol verbazing besloot ik het topic eens te bekijken en mijn verbazing steeg met de minuut toen ik de reacties las die daar geplaatst werden. Het vreselijke nieuws dat men met verhitte voorwerpen op de beginnende borsten van jonge meisjes slaat om de groei ervan tegen te gaan werd ontvangen met kortzichtige opmerkingen als: ‘wat een idioten’, ‘zieke lui daar’, en ‘ja ze besnijden ook vrouwen’. Natuurlijk is het erg dat dit gebeurt, zeker als je de achterliggende redenen hoort. De beweegreden voor die meisjes hun moeders, tantes en oma’s is dat zij hun dochter willen beschermen tegen opdringerige mannen. Om te voorkomen dat deze meisjes slachtoffer worden van aanranding en/of verkrachting met eventuele zwangerschap of HIV infectie als gevolg probeert men ze zo lang mogelijk kind te houden.

Het verhaal werd geïllustreerd met verhalen van meisjes die hun ouderlijk huis waren ontvlucht om de pijnlijke behandelingen te omzeilen, waarna ze door de behulpzame buurman die hen opving werden verkracht. Een schrijnende situatie, waar absoluut iets aan gedaan moet worden. Deze praktijken afdoen als dom en vreemd helpt daar echter niks aan. Ik kan me echt storen aan zulke reacties waar totaal niet over nagedacht is. Het getuigt wat mij betreft van eenzelfde naïviteit of onwetendheid waar de bevolking van Kameroen onder lijdt. Dat er vervolgens nog mensen zijn die niet snappen dat dit probleem een gevolg is van een gebrek aan voorlichting en kennis, gaat helemaal mijn pet te boven. Het lijkt mij toch vrij duidelijk dat in dit geval de kennis van de werking van hormonen ontbreekt, maar volgens een andere forumbezoeker zou iedereen anno 2006 toch wel moeten weten dat de groei van borsten door hormonen veroorzaakt wordt en niet tegen te gaan is door ze ‘plat te strijken’. Dat zou iedereen misschien wel moeten weten, maar helaas is de harde werkelijkheid anders.

Het oplossen van een probleem vraagt om een situatie waarin alle betrokken partijen elkaar begrijpen. Als in Kameroen goede voorlichting wordt gegeven over de ontwikkeling van het menselijk lichaam in de puberteit en daarnaast, ook niet onbelangrijk, over de gevaren die onbeschermde seks met zich meebrengt, zal het voor deze mensen makkelijker worden om te begrijpen waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn. De vrouwen zullen hopelijk niet meer proberen borsten plat te strijken en de mannen zullen hopelijk nog eens een tweede keer nadenken voordat ze zich aan zo’n jong meisje vergrijpen. Uiteraard klinkt dit allemaal veel simpeler dan het in werkelijkheid zal zijn en ik kan me ook niet voorstellen dat dit probleem op korte termijn uit de wereld wordt geholpen. Ook verwacht ik niet dat de gemiddelde forumbezoeker op partyflock kan meehelpen aan de verbetering van deze situatie, maar ik denk absoluut dat het geen kwaad kan als mensen zich eens in een ander proberen te verplaatsen in plaats van meteen maar vol onbegrip te gaan schelden of met modder te gaan gooien. Met een beetje begrip kom je immers een heel eind verder.

Annemarie

 

Share/Save/Bookmark