Nog maar ééntje dan?
Column

Na het lezen (en schrijven) van de laatste twee columns begin ik weer last te krijgen van reiskriebeltjes. Ik ben inmiddels alweer drie maanden in Nederland na mijn laatste buitenlandse avontuur. Ondanks dat ik in Bulgarije vier maanden op een vaste plek woonde en daar ook nog moest studeren, had ik daar toch wel een vakantiegevoel. Met name omdat ik daar veel vrijheid had en ook nog eens van een aantal weekendjes weg heb kunnen genieten. Zo vierde ik kerst in Macedonië en met oud en nieuw stond ik te feesten in Istanbul. Nu ik weer helemaal gewend ben aan de dagelijkse beslommeringen in Nederland krijg ik weer steeds meer zin om er eens lekker tussen uit te knijpen. De zomervakantie komt ook steeds dichterbij, dus ik zit al regelmatig te fantaseren over exotische bestemmingen waar ik de tijd van mijn leven kan hebben. Met nog wat spaargeld, extra inkomsten van mijn bijbaan en uitzicht op een flinke belastingteruggave wordt zo’n vakantie ook nog eens een haalbaar streven. Alleen rest mij nu nog de moeilijkste vraag: waar wil ik heen?

Het moeilijke aan het beantwoorden van deze vraag ligt niet in welk land me aantrekt, maar welk land me het meest aantrekt. Avontuurlijk als ik ben, wil ik namelijk overal wel eens een keer naartoe. Stiekem heb ik me ooit voorgenomen om in mijn hele leven minstens 50 landen te bezoeken. Even op de vingers tellen leert me dat ik nu, met 23 jaar, al in 19 verschillende landen ben geweest, dus ik ben op de goede weg. Natuurlijk hangt mijn keuze ook nog van een aantal andere factoren af. Hoe lang wil ik weg? Wat is mijn budget? Ga ik alleen of met iemand samen? Wil ik binnen of buiten Europa? Ga ik backpacken of gewoon even een weekje er tussen uit om te luieren? En wil ik eigenlijk wel deze zomer? Als student grijp ik in de zomervakantie de kans om flink te cashen met fulltime werken het liefst met beide handen aan. Dus twijfel ik nu of ik niet liever de Nederlandse winter ontsnap in plaats van het gezellige Nederlandse zomerseizoen in het buitenland door te brengen.

Ik heb op het moment ideeën over mogelijk te maken reisjes, waarvan ik met sommige al heel lang rondloop. Zo wil ik al een aantal jaar lang graag de Trans-Siberië expres ‘doen’. Ik zou dan in Sint Petersburg in de trein stappen om er vervolgens in Beijing weer uit te stappen. Natuurlijk maak je deze reis niet zonder tussenstops en kun je er dus zo lang over doen als je zelf wilt. In principe denk ik dat deze reis qua lengte prima in mijn zomervakantie past, want langer dan 2 a 3 weken zal het niet duren. Wat me echter weer doet twijfelen is het vermoeden dat het midden in de zomer misschien niet zo heel prettig toeven is in een Russische trein. Daarnaast is me aangeraden om deze reis niet in mijn eentje te maken, omdat de Russen daar schijnbaar graag misbruik van maken.

Een andere optie is India. Mijn ervaringen met Azië zijn tot nu toe heel goed en ik ben gek op totaal andere culturen leren kennen. India lijkt me een geweldig mooi land waar onwijs veel te zien en te doen is. Bovendien kunnen ze wonderbaarlijk lekker koken, vaak zonder vlees, wat mij als vegetariër prima uitkomt. Omdat het zo’n enorm land is, kan ik me hier toch zeker een maand lang prima vermaken. En dat zonder op mijn centen te hoeven letten, want India is goedkoop. Maar dan loop ik dus weer tegen de vraag aan of ik wel zo lang weg wil deze zomer. Natuurlijk lopen de festivals niet weg en kan ik dat volgend jaar gewoon allemaal weer doen, maar misschien moet ik India ‘bewaren’ voor een verlengde kerstvakantietrip.

Ook Zuid-Amerika trekt en ik zou graag eens een kijkje nemen in Suriname of Brazilië. Een aantal jaar geleden heb ik voor mezelf een lange droomreis samengesteld, die ik zelfs een naam heb gegeven: De Nederlandse koloniënreis. Om te kijken wat er nog van de Nederlandse cultuur is blijven hangen in de voormalig koloniën, en natuurlijk omdat het me prachtige landen lijken, zou ik van Suriname en de Nederlandse Antillen naar Indonesië en Maleisië willen reizen. Dat dit wel iets langer dan zes weken in beslag zou nemen lijkt me duidelijk, dus deze plannen zet ik voorlopig nog maar even in de koelkast. Cuba dan? Dat lijkt me ook een heel bijzonder land en van diverse mensen heb ik al gehoord dat het zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ook dichter bij huis zijn zat leuke dingen te doen natuurlijk. Een stedentrip naar Riga schijnt een aanrader te zijn en ook IJsland schijnt veel moois te bieden.

Al met al lijkt het er dus op dat dit een heel moeilijke keuze gaat worden. Kiezen is helaas niet mijn sterkste kant, dus moeilijke keuzes lijken voor mij vaak onoverkomelijke hordes. Gelukkig heb ik nog even de tijd om er over na te denken en kan ik me op het internet volop uitleven met een overload aan informatie en foto’s. Terwijl ik droom over de verschillende bestemmingen en probeer te besluiten moet ik vooral niet vergeten waar het tijdens een vakantie of reis voornamelijk om gaat. Dat je geen verplichtingen hebt. Alle vrijheid van de wereld. Kan doen waar je zelf zin in hebt. Onbeschaamd kan genieten. En zonder te denken aan de volgende ochtend aan je gezelschap kunt vragen: nog maar ééntje dan? En dan maakt het uiteindelijk misschien helemaal niet zoveel uit waar je naar toe gaat.

Annemarie

 

Share/Save/Bookmark